Промяната на времето, която започва в следващите часове, отначало на северозапад, ще бъде рязка и до утре ще обхване цялата страна. Дъждове ще има над по-голямата част от страната, но интензивни и поройни ще бъдат те в източната и южната част на страната.

Днес на изток и юг все още ще бъде топло и горещо, с температури до 30-31 градуса. Облачността от запад вече се увеличава, а в северозападните области на страната вече се усилва появилият се северозападен вятър. В следващите часове той ще се усили до умерен и силен и с него ще прониква хладен въздух. Температурите в страната ще бъдат от около и малко над 20 градуса на запад и северозапад до все още 30-32 на изток.

Още около обяд на места в северозападните, западни и централни райони ще завали дъжд. Слаб дъжд е възможно да завали около обяд и в Софийско. За днес НИМХ е обявил жълт код за силен вятър за няколко области в Северозападна България и по течението на река Дунав.

Довечера ще вали в северозападните и западни райони, а валежите ще обхващат и по-източно разположени части на страната с напредването на нощта, но няма да бъдат повсеместни. По най-високите планински върхове е възможно валежите да бъдат от сняг.

Утре ще има значителна облачност. От юг на север преваляванията ще се усилват и след обяд и привечер над южните и източните райони ще вали умерен, на места и силен дъжд. Възможни са и локални наводнения.

За утре НИМХ е обявил жълт код за цялата страна, без 7 области в западната и северозападна част. Най-интензивни и продължителни валежи ще има в Бургаско и части от Сливенско и Ямболско в часовете около полунощ срещу събота. Там за няколко часа ще паднат количества валеж, надвишаващи една месечна норма, и локални преливания на реки от коритата им са много вероятни.

Ъпдейт: НИМХ промени кодовете на 8 области в източната и югоизточна част на страната за утре от жълт на оранжев, заради очакваните силни валежи. Това важи за областите Варна, Добрич, Бургас, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Температурите през деня в петък ще бъдат от 11-14 градуса в местата с интензивен валеж в Източна България до 19-21 в западните части на Горнотракийската низина и Северозападна България, където ще има по-продължителни разкъсвания на облачността. Там ще духа  и  слаб северозападен вятър.

В събота ще бъде ветровито, с температури през деня от 16 до 20 градуса. Преваляванията в крайните източни райони ще спират едва около и след обяд - последно в крайните североизточни части привечер. В Дунавската равнина вятърът от северозапад ще бъде умерен  и  временно силен. Облачността в Западна България ще бъде променлива до незначителна, а на изток облаците ще бъдат повече.

В неделя минималните температури ще са от 4 до 9 (по високите полета са възможни и малко по-ниски стойности и слаби слани), а дневните - от 16 до 21 градуса. Облачността ще бъде променлива, почти без валежи.

В понеделник и вторник нов валежен процес ще обхване страната, а подобрение на времето и по-високи температури може да очакваме от средата на следващата седмица. За подробности относно този период следете в редовните ни анализи и прогнози в следващите дни.