Световните медии съобщават за това, че Китай е декларирал подкрепа за мерките, свързани с намаляване на отрицателните последици от климатичните промени.

Ройтерс информира, че Китай би желал да подкрепи механизъм за компенсиране на по-бедните страни за загубите и щетите, причинени от изменението на климата. Агенцията цитира китайския пратеник по въпросите на климата Сие Джънхуа на COP27.

След това новинарската служба актуализира доклада си, за да уточни, че Китай по-късно е добавил, че това няма да включва парични вноски.

Сие е заявил, че Китай не е задължен да участва, но е подчертал солидарността си с тези, които призовават за повече действия от страна на богатите държави по въпроса. Той е изтъкнал щетите, които Китай е понесъл от свързаните с климата екстремни метеорологични явления.

Новинарската служба отбелязва, че Сие е казал още, че специалният пратеник на САЩ по въпросите на изменението на климата Джон Кери, "негов приятел от 25 години", не е повдигнал този въпрос пред него по време на неофициалните разговори на конференцията тази седмица, като е добавил, че Китай вече е предоставил милиарди юани на развиващите се страни, за да подпомогне усилията им за смекчаване на последиците. 

Блумбърг съобщава, че САЩ и Китай са започнали неофициални разговори по въпроси, свързани с климата на COP27, което е потенциален сигнал, че отношенията между двете световни суперсили се затоплят въпреки официалното прекратяване на двустранните преговори по свързани въпроси по-рано тази година.

Гардиън пише, че Сие е призовал САЩ да премахнат пречките пред преговорите.

France24 предава , че развалените отношения между САЩ и Китай поставят под допълнително съмнение дали Пекин ще подпише повече обещания за климата, като натискът върху най-големия замърсител в света се засилва.

Изданието допълва, че сътрудничеството между двете най-големи икономики в света и замърсители с въглероден диоксид е в основата на редките пробиви в близо 30-годишната сага на преговорите на ООН за климата, включително и на забележителното Парижко споразумение от 2015 г.

В статията се казва, че въздействието върху околната среда на водещата инициатива на президента Си Дзинпин "Пояс и път" също е подложена на проверка, като се добавя, че мащабният план предвижда обхващаща целия континент мрежа от инфраструктурни проекти, които да свържат Китай с пазарите в Азия, Европа, Африка и отвъд тях.