След "апокалиптичните" прогнози за енергийните доставки в Европа през зимата, "сега изглежда, че най-лошите сценарии за широко разпространени прекъсвания на електрозахранването и нормиране на потреблението може би са били предотвратени", се казва в редакционна статия на Financial Times.

В статията се казва, че това отчасти се дължи на необичайно меката есен, както и на бързите действия за натрупване на запаси, повишаване на ефективността и осигуряване на алтернативни доставки.

Въпреки това изданието предупреждава, че "регионът все още не е излязъл от ситуацията. Преживяването на зимата на 2023 г. може да се окаже още по-голямо предизвикателство".

В доклада се казва, че досега през тази година ЕС е заменил липсващия руски тръбопроводен газ с внос на втечнен природен газ. "Това е станало възможно поради по-слабото търсене на други места. Китай е голям консуматор на газ, но слабата икономическа активност, свързана с блокирането на Covid, засега ограничава апетита му", продължава докладът, като добавя, че в бъдеще Европа трябва да очаква по-голяма конкуренция за газ.

"Доставките на газ извън Русия, включително от Норвегия, Азербайджан и Алжир, също помогнаха да се запълни недостигът. Възможно е обаче да има ограничени възможности за добив на повече газ от тези източници", се отбелязва в доклада.

В същото време авторката Анжана Ахуджа пише в същия вестник за "вятърна суша" - продължителен период на слаб вятър, който се случи в Европа през лятото на 2021 г., когато някои страни регистрираха най-ниската скорост на вятъра от десетилетия насам.

Това може да е свързано с изменението на климата, казва тя, като отбелязва: "Тъй като вятърната енергия си проправя път в европейския енергиен микс, операторите ще трябва да планират как да запазят осветлението в един затоплящ се свят, опасан от лениви ветрове."

Накрая Times публикува редакционна статия, насочена към протестиращите от "Just Stop Oil" в Обединеното кралство, в която групата е определена като "грешна в своите диагнози, както и в тактиката си".