Заплахата от екстремни метеорологични условия е толкова сериозна, колкото и нахлуването на Русия в Украйна, твърди материал в Ню Сайънтист.

Световната метеорологична организация (СМО) е предупредила, че изменението на климата може да предизвика енергийна криза, толкова сериозна, колкото и тази, която в момента е резултат най-вече от руската инвазия в Украйна, съобщава New Scientist.

Затова организацията отправя "спешен" призив към държавите да подготвят енергийните си мрежи за екстремни метеорологични условия в годината, когато урагани, горещини и наводнения вече доведоха до прекъсвания на електрозахранването по целия свят, допълва изданието.

Позовавайки се на същия доклад на СМО, Ройтерс споменава предложенията на организацията, сред които модернизиране на водноелектрическите язовири, за да отговарят на новите модели на валежи, и укрепване на централите срещу бурни вълни.

The Hill съобщава, че ураганът Йен, който достигна сушата във Флорида в края на миналия месец, е 15-тото климатично и метеорологично бедствие за милиарди долари, сполетяло САЩ тази година, според Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Отделно от това вестник "Вашингтон пост" съобщава за ново проучване, което предлага "потвърждение на това, за което атмосферните учени предупреждават от години", а именно, че "изменението на климата води до по-интензивни дъждове в САЩ".