На фона на рекордните горещини в Европа "реките на континента се изпаряват", се казва в статия на Bloomberg.

В нея се добавя, че "Рейн - стожер на германската, холандската и швейцарската икономика от векове - е пресъхнал до степен да стане почти непроходим на ключово място, спъвайки огромни потоци от дизелово гориво и въглища".

Администрацията на германския канцлер Олаф Шолц "се опасява, че затрудненията в корабоплаването биха могли да подкопаят плановете за съживяване на някои спрени съоръжения", се казва в статията и се отбелязва: "Железопътната мрежа на Германия се сблъсква с хронични претоварвания, а преминаването към автомобилния транспорт също не е лесно".

В статията се добавя, че според изчисления, направени въз основа на данни на Евростат, реките и каналите на континента допринасят за икономиката на ЕС с около 80 млрд. долара само като вид транспорт. Германското издание Bild публикува редакционна статия, в която германският Рейн е наречен "тъжна струйка".

В нея се казва, че "Рейн губи средно до един сантиметър от нивото на водата на всеки два дни".

Добавя се също, че вторият по големина резервоар в Германия е пълен само на 21,5 %. "Впечатляващо се вижда как изменението на климата се усеща в нашия район", е цитиран да казва членът на Бундестага Райнер Келер от управляващите социалдемократи.

Дойче веле добавя, че средната дълбочина на реката по това време на годината е около два метра, но на няколко места е паднала под един метър.

Euronews също публикува репортаж.