Миналата година в Калифорния бе официално призната като най-лошата в историята на щата по отношение на мащаба на горските пожари, съобщи Los Angeles Times, позовавайки се на статистически анализ на Националния междуведомствен координационен център.

През 2018 г. в Калифорния са изгорели 730 хиляди хектара земя, а през 2017 г. - 530 000. Представителят на Департамента по горите и противопожарната защита на Калифорния Скот Маклийн потвърди, че пожарите са безпрецедентни. Повече от 100 души загинаха, 17 000 къщи и 700 предприятия бяха унищожени.

Според пожарникарите, най-разрушителните последствия са заради въглените, пренасяни от вятъра, създавщи нови  точкови огньове далеч отвъд зоната на иницииращия огън, а в случая с пожара Карр огненото торнадо възпламеняваше предмети, вдигайки ги във въздуха и пренасяйки ги на други места, където пламваха нови пожари.

>>>Виж архивни снимки от незапомнените пожари и последвали наводнения в Калифорния през 2018>>>

Много от регистрираните смъртни случаи са настъпили по време на пожара, който бушуваше в окръг Бът и уби 86 души, най-вече когато са достигнаха областта Хевън, унищожавайки по-голямата част от нея. Пожарите там изгориха общо повече от 250 000 акра земя през ноември.

След седемгодишната суша от 2010 до 2017 г. по-голямата част от Калифорния се превърна в буре с барут. Смята се, че в щата има повече от 147 милиона сухи дървета.

Прекратяването на суша само допринася за проблемите, тъй като бързорастящите треви и други малки растения могат да изсъхнат и да се запалят, като разпространяват пламъците до храсти и дървета.

Бързо нарастващото население на Калифорния, което почти се е удвоило от 70-те години на миналия век, е станало причина пожароопасните зони да станат по-населени. Последните проучвания също  показаха, че историческата разлика между дъждовния сезон през декември и февруари и сезонът на пожарите до голяма степен са изчезнали, отчасти поради изменението на климата.

Миналата година, Кен Пимълт, директор на пожарната служба в Калифорния, заяви, че държавното управление трябва да обмисли забраната за изграждане на къщи в потенциално пожароопасни райони. Властите планират да намалят горите в цялата страна, за да предотвратят бъдещи пожари, но някои експерти се двоумят относно ефективността на тези мерки.

Изсичането на горите намалява наличното гориво за пожарите, но също може да причини изсъхване на горските почви или да насърчи растежа на по-малко огнеустойчиви растения. По-дебелите дървета могат да изгорят по-дълго, но по-малко интензивно, пише "Сан Франциско".

Специалист по горски пожари от Калифорнийския университет Макс Моритис каза, че такива мерки трябва да се прилагат на местно равнище, така че хората да имат време да се евакуират и пожарникарите могат да стигнат до отдалечените райони по-бързо.