Развитата китайска промишленост често е причина за сериозни замърсявания на въздуха в Народната република, благоприятствани и от факта, че голяма част от населението и промишлеността са разположени в ниските части в низините, където при антициклонално време се образуват инверсии.

Напоследък китайските власти прилагат съществени усилия да ограничат змърсяването на природата в страната и, видно от взетите мерки, в това направление се действа с характерния размах.

Хиляди китайци са глобени за замърсяване на природата.

Според най-висшия съдебен орган на КНР, общата сума на глобите за престъпления в областта на опазването на околната среда е 2,5 милиарда долара, а 42 000 китайски граждани са били държани отговорни за причиняване на екологични щети на страната. Това число е с 21% по-високо от същия показател през миналата година.

През 2018 г. Върховната народна прокуратура на Китай е приключила повече от 251 000 съдебни дела. От тях 2204 изпитвания са квалифицирани като причиняващи сериозна вреда на околната среда.

Китайските правоохранителни органи отбелязаха, че през последните години усилено работят за идентифициране на нарушения, свързани с екологични щети. Приходите от събирането на глоби през 2018 г. са 15,3 млрд. юана