В момента половината от територията на африканската държава е в плен на необичайно силни поройни дъждове.

Тъй като нито инфраструктурата,м нито голяма част от сградите в селата са разчетени за подобни силни и продължителни валежи, в следващите часове  и  1-2 дни са възможни локални наводнения.

Циклонът е много дълбок и твърде южно от обичайните места за подобен тип вихри, като долната му част практически е разполовена от тропичната окръжност - мястото, около което обикновено атмосферното налягане е най-високо на постоянна база през почти цялата година.

Подобна обстановка е изключително рядка, а циклоналният вихър - сравнително бавноподвижен, следователно, причинените от него валежи - също, за определена територия.

Вчера и днес превалявания имаше на територията на Източна Либия (Киренайка) и части от Северен Египет, а днес до ранните утрешни часове, компакта, но обширна валежна зона ще покрие половин Египет, северната му част, вкл. столицата Кайро.

В следващите 2 дни валежите ще се изместват постепенно на изток и  североизток: ще вали обилно в Синай, Израел, Йордания, части от Ирак, почти цяла Сирия и дори част от Саудитска Арабия, както и южната крайбрежна част на Турция..

В много части на изброените територии и страни подобен тип валеж също е твърде необичайно явление и е възможно да предизвика проблеми.

Отново напомняме: не става дума за тропически циклон, въпреки че вихърът се подвизава в непосредствена близост до тропическия климатичен пояс, а за "обикновен" умерен циклон, с необичайна за това място дълбочина и сила на валежите.

На картата с температурата на атмосферната повърхнина, на която налягането е 850 хектопаскала, можете да видите изключително необичайното барично образувание. В предната му част вчера силни прашни бури имаше над Египет, а днес тези явления се изнасят на изток, към споменатите територии.

Снимка WZ

Вижда се как вихърът е изтеглил силно нагряти въздушни маси от вече силно затоплените субекваториални (!) области, а в тила му относително по-хладни въздушни маси се спускат от Европа и Средиземно море.