Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи пред БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и в планинските райони дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части - от сняг.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и за чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическа справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.

Фазите на луната през март са: на 6 март е последна четвърт, на 13 - новолуние, на 21 - първа четвърт, а на 27 март е пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11 часа и 37 минути, информира Анастасия Кирилова.