Докато светът се бори с продължителната енергийна криза, Азия, ръководена от Китай, се превръща в център на развитието на ядрената енергетика, което показва "упадъка на Запада", пише CNBC.

В статията се казва, че "с 21 блока, които представляват 40% от общото световно строителство, Китай оглавява списъка на страните с най-много реактори в процес на изграждане".

В статията се допълва, че "от 15 държави, които строят атомни електроцентрали, само четири държави, сред които Китай, Индия, Русия и Южна Корея, изграждат повече от един обект".

Междувременно Ройтерс помества статия на колумниста Гавин Магуайър, бивш редактор за суровини и енергетика в Азия. Той пише, че се очаква през 2023 г. емисиите на електроенергия от въглища в страната да достигнат исторически максимум.

Специалистът добавя, че "неочакваното свиване на производствения сектор" през април, след силното начало на годината, може да "предизвика нови мерки за стимулиране", които да увеличат още повече използването на въглища в страната.

 Блумбърг пише, че прогнозираните горещини в Азия могат да означават засушаване и засилено използване на въглищна енергия, за да се компенсира недостигът на водна енергия.

Материалът продължава: "Провинция Юнан, в която се намират изворите на река Яндзъ, която захранва много от огромните язовири, построени от Китай през последните няколко десетилетия, е обхваната от тежка суша през последните месеци, според официалния вестник China Daily... Яндзъ може да се сблъска със суша тази година, дори когато други речни басейни преживяват наводнения, заяви Министерството на водните ресурси миналия месец.

Икономическите плановици в Юнан са казали на местните алуминиеви металургични заводи, един от най-енергоемките сектори на икономиката, да ограничат производството и да купуват повече въглища и електроенергия от въглищни централи, съобщава South China Morning Post.