Саудитската петролна компания е една от най-големите петролни компании в света, е увеличила многомилиардните си инвестиции в Китай.

Това е станало чрез финализиране и модернизиране на планирано съвместно предприятие в Североизточен Китай и придобиване на разширен дял в частно контролирана нефтохимическа група, съобщава Ройтерс.

Двете сделки, обявени поотделно през последните два дни, ще доведат до това, че Aramco ще доставя на двете китайски компании общо 690 000 барела суров петрол дневно, което ще засили позицията ѝ на най-голям доставчик на суровината в Китай.

Aramco заявява, че "се е съгласила да придобие 10% дял в частно контролираната Rongsheng Petrochemical Co за около 3,6 млрд. долара",отбелязва изданието.

Компанията допълва, че сделката включва "доставка на 480 000 барела суров петрол дневно на контролираната от Rongsheng Zhejiang Petrochemical Corp (ZPC) в продължение на 20 години", се казва още в статията.

Caixin Global, Financial Times и Bloomberg също отразяват новината. Колумнистът на Bloomberg Хавиер Блаус пише: "Пекин продължава да твърди, че ще достигне пика на потреблението през 2030 г. Но сделките с Aramco може да означават, че върхът ще бъде много повече милиони тонове от предвиденото".

Отделно от това Ройтерс пише, че China Energy Engineering, държавен енергиен конгломерат, е "предложил изграждането на плаваща слънчева електроцентрала с мощност 1000 MW (мегавата)" на язовира Кариба в Зимбабве "на стойност близо 1 млрд. долара".