От  април до сега, почти без прекъсване, температурите във височина над страната са в рамките на, а по-честно над обичайните за съответния период. Затова, въпреки влажното в отделни периоди и по места, време, беше по-топло от обичайното с 2-3 до няколко градуса.

Това ще се промени в събота.

Днес времето ще остане топло, с температури от 28 до 33 градуса и купеста облачност. Вероятност за краткотрайни превалявания има над Западна Стара планина и на места в централните западни райони, а по-слаби превалявания не са изключени по Северното Черноморие.

В района на столицата вероятността за такива явления днес е малка, но за всеки случай може да си носите чадър. В по-голямата част от низините ще остане сухо.

Утре още преди обяд, отначало над северозападните райони, ще се появи северозападен вятър, който ще се усилва. Там ще  превали и прегърми. С напредването на деня студеният фронт и свързаните с него гръмотевични бури и усилване на вятъра, ще се придвижват на изток.

Максималните температури ще са от около 25 на северозапад до 32, 33 в източните райони. С напредването на деня понижение на температурите ще започне  и  на изток.

В събота ще бъде хладно за сезона, с температури от около 20 до 25 градуса. В София дневните температури ще бъдат около 20 градуса, но при по-облачно време е възможно да останат и под тази стойност. Ако планирате мероприятия на открито, се съобразете с хладното и  ветровито време.

Ще има променлива облачност, почти без валежи. Ветровито, с умерен и силен западен вятър.

В неделя вятърът ще отлабва, а температурите ще започнат да се повишват, като ще са от 22 до 27 градуса. Вероятност от краткотрайни валежи, предимно слаби, има само на места в планините.

Времето през уикенда няма да бъде подходящо за планински туризъм. Ще духа силен и  бурен вятър и ще бъде хладно за сезона, с температури на 1200  метра надморска височина 13-15 градуса през деня и до около 5 сутрин.

В понеделник ще се затопли още  и  температурите ще са от 23 до 29 градуса, освен в западните и югозападни райони, където ще се развива купесто-дъждовна облачност и  на много места ще превали и прегърми.