Месец юли приключи вчера. Равносметката за температурните отклонения и валежите у нас е доста интересна.

Най-значимият момент е задълбочаващата се суша в източната половина на страната.

Докато в София, която е шампион по валежи с 176 процента от нормата, на места като Кърджали на практика не е валяло почти нищо - паднали са символични части от литъра на квадратен метър.

В нормата или малко над нея са валежите във Видин и други части на северозапада, както и в някои централни райони - Ловешко. 

Дотук с нормалните валежи. В близо 2/3 от територията на страната през изминалия месец те са оскъдни, символични или почти никакви. Дори в Западна България има места с по една трета по-малко от нормалните валежи за съответното място, пример - Дупница, където автоматична станция е измерила около 70 на сто от нормалните за месеца количества. Но истинската суша е на изток.

В Разград са паднали под 20 на сто от нормата, във Варна -40 на сто. Една трета само от нормата са валежите в Пазарджишко, 

Много под обичайните са валежите за месеца практически в цялата източна половина на страната, но се открояват споменатият Кърджали и Бургас. В южния морски град валежите са символичните 5 процента от нормалните.

Следвайки тенденциите от последните 2 десетилетия, да се очакват повсеместни и достатъчни валежи през август не си струва. Разбира се, никога не могат да бъдат напълно изключени някакви локални обилни извалявания, но ключовата дума е "локални". Август е сух, за много райони - най-сухият месец в годината.

Но да се върнем на току-що изминалия юли и да видим какъв беше той в температурно отношение.

Отговорът е; умерено наднормен.

Средно за страната той беше по-топъл от обичайното с около 1.7 градуса. За норма говорим, ако отклонението от средната климатична стойност за стар 30-годишен период е под 1 градус. В страната има градове с почти нормални юлски температури, например Видин - там "на косъм" с около 9 десети над нормата месецът покрива дефиницията за "норма плюс". Подобно е положението и в сухия шампион, споменат в началото - Кърджали. Въпреки жестоката суша, там не е било чак толкова по-топло от нормалното, само с девет десети над норма.

Междувременно планинските върхове, Разград, Варна, Сандански, са с над градус и половина  и дори 2 над нормалните стойности за месеца. София е в лек плюс, с малко над градус над обичайното.

Отново, ако се опрем на тенденциите през повечето от последните 10-15 години, месец август почти винаги (има 2 изключения за почти 20 години) е по-сух от юли, а температурите са по-високи от съответните норми за месеца.

Дали и тази година тази тенденция ще се запази, ще разберем след по-малко от месец.