Необходимо е да се има предвид, че подобни прогнози, макар да са с повишена успеваемост през някои от последните години, трябва да бъдат приемани с едно наум. А именно, в тях става дума само за най-съществените особености в общ план: температурен фон - дали средната температура ще бъде под, над или в рамките на нормата, а валежите - над, под и с какво отклонение от нормалните климатични стойности за съответното място и период.
Въпреки големите постижения, базирани на числовите модели за прогнозиране в краткосрочен план, съвременната наука не е в състояние, заради натрупващата се несигурност("хаос") в поведението на атмосферата в средно- и дългосрочен план,  да прогнозира конкретните метеорологични параметри толкова далеч във времето с такава точност, както при краткосрочните прогнози до 4-5 дни.

В сравнение с миналата година, основно заради появата и нетипичното поведение на тазгодишния Ел Ниньо, през настоящата, някаква приемлива консолидация на дългосрочните прогнози на метеоцентралите настъпи едва през последните дни, респ. с близо месец по-късно. При това, несигурността в настоящите прогнози все още е по-висока от миналогодишните. 
Обобщението е на сезонните прогнози на IRI(columbia.edu),  NOAA, Пекинския климатичен център, японските  JMA и JAMSTEC, бразилския CPTEC(Centro de Previsão de Tempo e Estudos Climáticos) и британския UK MET. 


Поради неясни причини, финансираният от парите на европейските данъкоплатци европейски център за средносрочни прогнози(ECMRF), претендиращ да бъде номер едно в това отношение, не публикува своите дългосрочни прогнози за открит достъп на съответните данъкоплатци, а само за членуващите в организацията национални метеослужби :). Затова, относно тези прогнози, можете косвено да научите от месечните и сезонни  прогнози на НИМХ в края на всеки  месец.
 
Според актуалните прогнози на почти всички централи,  декември и януари ще бъдат с температури НАД обичайните за съответните месечни климатични норми, при това с най-вероятни отклонения от тях(аномалии) в рамките на 1 до 3 градуса. Вероятността за това, според бразилския и британския източник, е между 60 и 80 на сто.
При валежите се очаква количествата да бъдат в рамките на обичайните за съответните месеци. Тук трябва да отбележим, че в районите западно, южно и отчасти - източно от нас има съществено завишение на очакваните валежни количества, което намалява сигурността на прогнозата по този показател(нашата страна е едно нормално "петно" на фона на наднормени валежи наоколо). Отделно, едно умозрително разсъждение от типа на: "валя достатъчно над нормата през лятото, а сега, след като Ниньо навлезе в неутрална фаза, вероятно сухите периоди ще се завърнат рано или късно" би могло да звучи логично, но по никой начин "не ангажира" климатичните процеси със себе си :) Още повече, "рано или късно" може да настъпи още в края на есента, а може да се завърне със страшна сила идната пролет или лято(умозрително по-логичен вариант).
С една дума, дългосрочните модели демонстрират рядко единодушие относно меко начало и среда на зимата, но по отношение на валежите, особено на фона на случващото се на Балканите през последните 4 месеца, няма как да кредитираме напълно очакванията им.

Топли/меки декември и януари, а защо избягваме споменаването на февруари? Причините са 2: там все още не всички централи са издали прогнози и второ, тези, които вече го имат "на масата", нямат такова единодушие като за  първите два месеца. Според НОАА февруари ще бъде с нормални температури и околонормални валежи. Според руския ГМЦ, на територията на Европейска Русия февруарските температури с голяма вероятност ще бъдат ПОД нормалните, като това важи и за регионите в близост до нашата страна. Именно на тази база, много електронни медии излязоха(и със сигурност ще продължат да го правят!) с, меко казано "апокалиптични" прогнози за студена зима(напомняме, че с пълно единодушие всички основни световни дългосрочни модели предвиждат обратното: поне 2/3 от зимата ще бъде мека!). vremeto.dir.bg няма за цел евтина сензационност, а възможно най-обективен синтез на дългосрочните очаквания за предстоящата зима.
Затова, като обобщение на прогнозите за февруари, доста оскъдни все още към днешна дата, може само да кажем, че един "модерен" край на зимата, с 10-15-20 дневен период на поднормени температури през февруари въобще не бива да се изключва! С най-голяма вероятност на база опита от последните 15 години това се случва за период с продължителност 2-3 седмици от третата декада на януари до средата на февруари, макар да има 1-2 изключения. Би могло да приемем, че това е своего рода ново "правило" при "модерните", "затоплени" зими: под действието на гребен от континентален антициклон северно или североизточно от страната, над нея се установява преохладена арктична въздушна маса и температурите слизат за сравнително дълъг(но не повече от двадесетина дни) период под обичайните - т. нар. правило на "триседмичната зима". 
В особено остра форма това се случи през февруари 2012 и тогава бяха измерени рекордни за последните 50-60 години ниски температури, но се случва редовно, макар обикновено в не толкова остра форма. Според наличните прогнози вероятно подобен вариант не е изключен и през предстоящата зима, с уговорката, че това са само далечни предварителни общи очаквания и  в много от случаите, конкретно за нашата страна, всичко опира до циркулационен "късмет". Ако за Полша или Украйна е много вероятна  "източна тяга"(мощен приземен поток в условията на добре развит антициклонален гребен на силно охладена континентална арктична въздушна маса, които впоследствие, в инверсионни условия се охлаждат допълнително още повече), то в нашата страна нещата много често са "на кантар" - или гребенът едва успява да стигне до нас, или е с неподходяща форма, трайност. При това често вертикалната мощност на студения въздух е недостатъчна да понижи опасно температурите южно от Стара планина. Тези доводи са изтъкнати с цел една по-скептична преценка на пряко, безкритично и механично "пренасяне" на чужди прогнози за нашата страна, каквото твърде често правят някои  медии.
Актуализация на дългосрочните зимни прогнози очаквайте след около десетина дни, в края на месеца, когато ще има февруарска прогноза от още 3 източника, а прогнозата на NOAA ще може да бъде преценена като достоверен циркулационен сценарий, при запазване на сегашните прогнози за аномалиите ѝ.
Накрая, още веднъж обобщено от прогнозите на световните централи: меко начало и среда на зимата, с неясен(възможно в норма, но неизключено и поднормен февруари) и околонормални валежи за зимния период.