В понеделник ще бъде слънчево или с временни увеличения на облачността. Купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи ще има само над крайните западни и планински  райони. Дневните температури ще са от 28 до 33 градуса.
Още във вторник от северозапад ще прониква по-хладен въздух. Атмосферата отново ще се лабилизира  и на много места ще превали краткотраен дъжд , придружен от гръмотевици. Дневните температури ще се понижат с няколко градуса и в северозападната половина на страната ще бъдат от около 19-20 до 23 градуса. В източните и южни райони ще остане по-топло, до 27-29 градуса.
В сряда и четвъртък ще остане неустойчиво.
На тази карта на очакваните валежи за датата 12 юни, сряда, могат да се проследят местата в най-голяма вероятност за валежи и гръмотевични бури. Източник:meteoinfo.by

Температурите ще бъдат от 25 до 27 в Тракия, по поречието на Дунав и Източна България и между 20 и 25 в останалите части на страната.
Карта на очакваните температури в 15 ч. лятночасово българско време в сряда, 12 юни. (източник: meteoinfo.by)

По морето времето през първата половина на седмицата ще бъде най-приятно, с най-малка вероятност за превалявания и повече слънчеви часове. Дневните температури, в зависимост от посоката на вятъра, ще са от около 22 до 26-27 градуса(следете температурните прогнози по градове и за морските курорти на страницата). Едва към петък, според сегашните очаквания, нестабилността на атмосферата ще се почувства по-осезаемо и там.

В планините ще бъде най-неустойчиво, с гръмотевични бури, чести краткотрайни превалявания, придружени с резки усилвания на вятъра и градушки. Температурите в неделя и понеделник на 1200 метра надморска височина ще бъдат от 20 до 22 градуса, а впоследствие ще се понижат до около 15 градуса, по време на интензивни превалявания - и по-ниски. Препоръчваме тези от вас, планиращи почивка, ако имат избор, да предпочетат морския бряг, а планинския туризъм да оставят за следващите летни месеци или края на този при добра прогноза в следващите седмици.