Аналогия: леденият чай и глобалното затопляне

Бучката лед поддържа температурата на напитката ви, докато не се стопи. После нещата бързо се променят.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Погледни ми отговора два поста по-нагоре. Дал съм и малко формули и константи за такива, които не си спомнят физиката (или пък може никога да не са я знаели?...)

"Всъщност, ледът поглъща толкова много енергия, докато се топи, че енергията, необходима за разтопяване на 1 кг лед, е достатъчна, за да се повиши температурата на 1 кг вода с 80 ° C" Това може да бъде написано (или преведено неправино) само от пълен лаик и сериозно неграмотен човек. Ако горното беше вярно, тогава с един килограм лед, чиято темпертура е -0.1 градуса (то е твърд лед при тази темпертура) ще може да се охлади елин литър вода, която е с темпертура 80 градуса до температура от 0 градуса! Тов просто не е вярно, защото топлиниият капацитет на леда е около два пъти по-малък от топлинния капацитет на водата в течна фаза! Т.е. няма как с енергията, погълната от един килограм лед, необходима за неговото разтопяване да бъде загрят килограм вода с 80 градуса. Единственият начин това да се случи, е темпертурата на леда да е по-ниска от -160 градуса. Тогава ще има приблизително равенство между енергиите, необходими за разтопяването на този лед, т.е. до покачване на темпертурта му над 0 градуса по Целзий и енергията, необходима за захряване на един литър течна вода с температура примерно 10 градуса до температура 90 градуса.

Лаикът или пълният неграмотник си ти! При загряването на водата формулата е: Q = mC(T2 - T1) C е специфичният топлинен капацитет на водата и в случая C=4185.5 [J/kg.K] Прибтопенето на леда процесът е малко по-различен, защото има фазов преход. В този случай формулата е: Q = Lm Като L е специфичен латентен капацитет при топене и L на леда е 3,4.10^5 Даже за пълен неграмотник е очевидно, че L е приблизително с 2(два) порядъка по-голямо от C и даже без да го смятам температурата на еквивалентна маса вода от 0 градуса, отива на към 100

Когато посочвате източници, изписвайте пълния уеб дрес на оригиналната статия. Само с "SkS" в Гугъл излизат оръжия, а на sks.com няма нищo. Чак като потърсих "SkS website", на втората станица с резултати рабрах, че става въпрос за "skeptical science". Сега видях, че адресът е изписан с дребен шрифт на изображението, но това лесно убягва. Та просто един линк шеше спести тази лека досада.

Статията като че ли е превеждана с Гугъл преводач.

Ние не сме балъци и знаем много добре, че затоплянето е измислено от Бойко Борисов, за да краде. Тъй че не се безпокойте от нищо! Защото дори и вие да сте обезпокоен, на света съществуват едни хора като американците и китайците, които не са. Затова, съвсем скоро, може в нашия живот, всички дружно ще отпътуваме в ада на неверниците и освен от ужас ще крещим и "маааму деейба, тея тъпи учени май бяха прави!" Но преди да се случи това на практика, никой няма да си мръдне пръста. А когато се случи, ще е прекалено късно.

На кой му пука някой какво е надраскал!Да се печелят повече пари друго не ни интересува това са американците ВИРУС!!!АМА ЦЕЛИЯ СВЯТ ГИ ЛИЖЕ!

Изключително добра статия с много добро обяснение!

"Всъщност, ледът поглъща толкова много енергия, докато се топи, че енергията, необходима за разтопяване на 1 кг лед, е достатъчна, за да се повиши температурата на 1 кг вода с 80 ° C" Това в общия случай е крайно невярно твърдение, защото топлинният капцитет на водата в течна фаза е около два пъти по-голям от този н същата тази вода в твърда фаза (лед). Просто някой превежда или пише крайно неграмотно или съзнателно подвеждайки потенциалните читатели.

Немах нерви да го чета цялото. Сигурно всичко е вярно, но не се казват решения, а и проблема е в увеличаващото се население, на което основните думи са искам това, искам онова, щото така ни го втълпява всичко,а не само рекламите. Земята е нещо с все пак ограничено като ресурс и докато не се спре надпреварата в искам, искам, ще е все по трудно да се спре с промяната на климата.

Не си имал нерви да прочетеш цялото, но си отделил време да изкензаш тази простотия. Чукча писател, чукча не читател.

Тази глупост даже звучи достоверно. Ти да видиш. :-)

що да е глупост ? сложили са примерите с ледовете и балоните за да е популярно

Ти явно нищо не разбираш, и затова ти звучи достоверно. Абе в бългрските училища спряха ли да преподават законите на Карно и зконите за запазвне на енергията, та подобни статии могат да намерят почва?!