Лятно или зимно време?

Публикуваме отново материал за смяната на часовото време, поради актуалността му

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Реално зимно време НЯМА! Лятното часово време е въведено преди години от Бай Тошо за икономии на ел. енергия , че тогава за хората кои ги смяташе за фактор и така без да се допитат до хората ни натресоха Лятното часово време!

лятно лятно лятно много име сложен сайта

Лятно

САМО ЛЯТНО ТО Е ПО ДОБРОТО

тая анкета е проформа . европейците ще минат на зимно а нас ще ни кажат да минем на лятно за да няма дупки между часовите зони. пак ще ни прее.ът

На тези, които разполагат с времето си им е все тая, колко им показва часовника, а тези, на които друг разполага с времето им, така или иначе нямат думата.

Не предполагах че толкова народ все още живее биосъобразно - става и си ляга с кокошките. Нека обобщим далаверата, която ще имат любителите на кокошето време и как ще го оползотворяваме: Юни ще кукуригат започват деня в 4:30 сутринта, а пък ноември в 16:40 вече ще е време да си лягат. Съответно за гражданята дето ходят на работа с нормално работно време- примерно: 9:30-18:30 и активното им време е прим. 8:00 - 23:00 означава, че благодарение на кокошоориентиращите денят ще им бъде скъсен с 3.5 часа. Т.е. ще имат удоволствието през лятната ваканция да спят 3.5ч на светло, а после съответно да стоят 3.5ч на тъмно и лампи. Супер здравословно и добре измислено!

Какво значи терминът "астрономическо време" ? Нали и той е измислен от хората, не от природата. Хората са започнали да използват това понятие за зимното часово време преди много години, и то без много задълбочени научни анализи и обосновки. Разбира се, че повечето естествена слънчева светлина е по-добра за организма и здравето, човек се чувства много по-добре, когато навън е светло до по-късно и може да е в по-голяма степен физически активен. Тоест, ние имаме полза да е по-дълго светло, докато сме будни, респективно вечер, а не сутрин в 4 часа. Вече дори и децата не си лягат в 20 часа със Сънчо, а същевременно е намалял дялът от хора, на които им се налага да стават в 4 сутринта. Нека всеки да помисли сам за себе си дали му е по-приятно да му е светло по-дълго вечер след работа/ училище, или предпочита лятото да се съмва в 3:30, 4, когато повечето хора още спят и реално нямат нужда да им става светло толкова рано, защото по този начин реално пропускат няколко часа от светлата част на денонощието. Все си мисля, че можем да преглътнем някак декември да се съмва в 8-8:30, но за сметка на това да е светло докъм 18, и то в най-късите дни на годината, а лятото да си е като досега до почти 21:30 светло. Нима много ви е приятно в продължение на повече от 2 месеца да е тъмно в 17 часа и като приключите работа да няма какво друго да правите, освен да стоите пак в някое затворено помещение, защото навън е тъмно, студено и мизерно ? Нека всеки да се замисли обективно над тези факти и сам ще достигне до извода, че като се претеглят ползите и вредите, все пак аргументите надделяват недвусмислено в полза на ЛЯТНОТО часово време, което е логично и би трябвало да остане за постоянно.

"Астрономическо време" значи, че по пладне слънцето е най-високо а часовникът показва 12ч. А който иска да е активен по светло, да става и да си ляга на време. Няма закон, който да те задължава в колко часа да започваш и да свършваш работа. Ако ставаш "по изгрев", ще имаш достатъчно светли часове след работа.

зимата - зимно, лятното- лятно такава е постановката другото авагъза прочетен весник

ДА ОСТАНЕМ НА ДОСЕГАШНИЯ РЕЖИМ-ЛЯТНО-ЗИМНО.

Зимно

И аз съм за астрономическо то зимно време точно заради децата които цяла зима ще стават по тъмно и ще им се съмва между 8,30 и 9 ч. Но никой няма да ни чуе

И как да гласувам като сайта ме изхвърля, или дава че е в процес на разработка, или ми дава отказан достъп, някой въобще можа ли да гласува?

Трябва да си остане астрономическото време. Редно е да се помисли за децата, които вечер, понеже е светло няма да си лягат на време, а в същото време трябва да стават в тъмни зори. И така се намалява времето за сън.

Естественото часово време е т.н. "зимно". Утринните часове са най-полезни за доспиването и спокойствието на човека. Писна ни да бързаме сутрин недоспали и напрегнати! А лятото, който иска и може, нека става с изгрева! Никой не му пречи...

Направо съм изумен как един елементарен въпрос, който засяга единствено нас, се политизира и се насочва в "политически коректното" русофобско русло, показвайки и коментирайки Русия единаствено и само в негативен план! Това вече е болестно състояние на журналистически подлоги, работещи за угаждане на официалната власт по най-сервилен и грозен начин. А иначе, по мое мнение, има едно време, което би било нормално да следваме - това е АСТРОНОМИЧЕСКОТО!!! Не лятно, не зимно! И нищо не печелим с въвеждане на лятното време, освен елементарно внушение да го приемем, за да сме в един часови пояс със западноевропейсските страни, за които обаче, връщането би било равносилно на обратното въвеждане на АСТРОНОМИЧЕСКОТО време!!! Но и тука нашите управници са готови да жертват здравето и комфорта на българина, за да угодят на "началниците" от Брюксел! И пак двоен европейски стандарт!!! За западноевропейците - комфортно връщане на астрономическото време, а за нас (предполагам, че подобни внушения ще се правят и в други страни в Източна Европа) - неудобното биологично "лятно" време! А дебатът в ЕС възникна именно от гледната точка на това, че преминаването към лятно часово време има съмнителен положителен ефект, затова пък доста негативен за здравето на хората!!! Но какво да се прави? Евроценности, сред които и двоен стандарт за Европа на различните скорости, права и задължения!

Имам чувството че масово хората бъркат сезонната смяна на стрелките с постоянно лятно часово време. Плюят по лятното време, когато всъщност имат предвид негативни последствия от ПРЕМИНАВАНЕТО към друго време. За тия дето казват, "Ами то зимното е астрономическото за това е по-доброто". Ми не това не е аргумент, много неща по света са неествени, като съвременната медицината например, ама никой не се оплаква. К'во ти пука дали слънцето ще е в зенита си в 12 или 13? (а и реално никога не е точно на кръгъл час). За късния изгрев през декември, това вече го разбирам, но дори и при зимно време пак масово се става по тъмно. Но за какво ми е лятото да ми грее в 4 часа, ако имам определено работно време от 9, както е при повечето хора?

Лятното - абсолютно не !!! Един чорбаджия от туризма каза, че за тях то било по-доброто, а чорбаджия кокво е всеки знае - изедник, значи лятното време в никакъв случай !

Ако остане лятното часово време, остава и едно голямо предимство. Известно е, че съня преди полунощ е най-пълноценен и полезен. При запазване на лятното часово време си запазваме изградения вече стереотип, а при преминаване към зимно часово време го нарушаваме, ще си лягаме един час по-късно спрямо биологичния ни часовник.

Лично на мен никога не ми е пречела смяната на времето. И си мисля, че всички които реват колко зле се чувстват при тази смяна, просто се глезят. Защо не реваха при тошово време.

Глупости! Най-ниските температури са сутрин. Ако зимата трябва да правиш с 1 час по-рано всичко, означава да мръзнеш 1 час.

Така е, а със зимното време ще си на топличко! Желязна логика, няма що!

естествено, че ЗИМНОТО ВРЕМЕ,т.е. АСТРОНОМИЧЕСКОТО, е нормалното време....Ако останем на лятното, зимата децата ще трябва да стават по тъмно и студено, по тъмно и студено ще ги водим по детски градини и училища...Ще се хаби повече ел.енергия...И най-важното-СЪОБРАЗЯВАНЕТО СЪС СЛЪНЦЕТО-изгрев, пладне, залез, е по- здравословно както за хората, така и за животните...Ама не-зап.Европа искала да променя природните закони...ЕК изрично отбелязва, че всяка държава може да избере подходящото за нея време...Като здравомислещи следва да изберем ЗИМНОТО -АСТРОЛОГИЧЕСКО ВРЕМЕ и така да си останем...Но не-ние пак ще изпълняваме директиви...добре поне, че слънцето НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА с тях...

грешката не е случайна, както казва Фройд:-)

До обяд съм по астрономическо, след обяд по лятно време. Изключително удобно е.

А най-доре Западна Европа да остане на лятно влеме, а Източна на астрономическо. Така цяла Европа ще е в един часови пояс.

Поздравления Не бих го написал по добре. Всеки сам да направи сметката си защото за мен час повече дневна светлина си е огромен бонус. Ако не се налагаше да се съобразяваме с часовници всеки здравомислещ щеше сам да се сети че става с изгрева и де факто отмества стрелките всеки ден с по няколко минути:) Но явно е твърде много да искам от някои да мислят :) Благодаря за хубавата статия.

Поредната тъпа лобистка статия. Донесоха от 9 планини вода, за да наклонят общественото мнение в посока на "европейския" избор, а именно - лятно часово време, което няма НИКАКВО основание от гледна точка на реалните физически и физиологически събития и е доказано ВРЕДНО да се съобразяваме с него!

Тъп си ти

А защо, да въртим астрономическото време , това е работа на природата, човеците могат да си въртят Pаботното Bреме, например през зимата да си Hамалят работното време с два часа , а лятното с един час и готово!!! Тоест намаляване на Pаботното Bреме за хората, и увеличаване на почивки и заплати!!! Другото въртене е диви страсти, на алчни индивиди!!;)))

зимно

Явно много от коментиращите нямат понятие какво е астрономическо време и е разбираемо на ширещата се тотална неграмотност и егоизъм на отделния индивид не само у нас но и в световен мащаб. Връщаме се във времената когато само шаманите и гадателите са притежавали нужните знания и умения с които са управлявали племената си. Уважаеми коментатори от от всякакъв пол, етнос, образование и т.н. Моля да се ограмотите какво значи Астономическо време: КОГАТО СЛЪНЦЕТО Е В ЗЕНИТА СИ НА МЕРИДИАНА НА НАБЛЮДАТЕЛЯ ТО ТОГАВА Е 12:00 ЧАСА НА ОБЯД +/- 30МИН!!! ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е UTC+2 ЧАСА!!! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЧЕСАНЕ НА ЕЗИЦИ И ЛОБИСТКИ ПРОСТОТИИ!!! НЕ МОЖЕМ ДА ЗАБАВИМ ИЛИ УСКОРИМ ВЪРТЕНЕТО НА ЗЕМЯТА ТОВА Е ИЗВЪН НАШИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С МАЙКАТА ЗЕМЯ!!!

Отдавна съм приключил с училища и др. и беше полезно уточнението какво се има предвид за астрономическо време, но както сте уточнили, това е относително за Варна и Видин в колко точно е зенита във всеки от двата града. Именно затова считам, че смяната на часовото време 2 пъти годишно ползва максимално предимствата на особеностите през зимата и лятото. Единствено мрънкалници и хипохондрици ги бърка тази смяна.

Май нещо не разбирате че времето е абстракция и часовете са създадени от и за хората. Ако до преди 200г. хората са ставали и лягали с кокошките и съоветно е било нормално средата на деня да е зенита на слънцето, то сега за 99% от хората вкл. и децата имат съвсем друг активен режим и той е по-скоро 8:00-22ч. Съответно (тъй като даже и малките деца даже не си лягат преди 21) тази концепция (с зимното/астр./utc/кокошето време) ни ЛИШАВА от дневна светлина!

Нормалното е астрономическото време и не случайно е наречено АСТРОНОМИЧЕСКО - това е, когато слънцето е точно на юг в 12:00 на обяд. Иначе нищо не пречи на хората да стават рано сутрин - на който му се налага може да става в 04:00, както дедите ни навремето, ставали са дори в 3:30 за да нахранят животните и да отидат с воловете до най-далечната нива и да са там при съмване. Всичко това е било възможно, защото не са имали телевизия и са си лягали в 20:00-20:30 веднага след вечеря.

и защото е вече тъмно. Ако се стъмва по-късно ще свършат още нещо.

Скъпа Надя, Продължителността на деня е като одеалото - когато го дърпаш да си покриеш главата, се огвиват краката. Дедите ни са били вече на нивата, когато са чакали да съмне за да започнат да орат или да жънат. Ако им удължим деня откъм вечерта, за да свършат още нещо, както предлагате, то денят ще започне по-късно - ефекта на одеалото. И още нещо, дедите ни не са имали часовник - те са работили от тъмно до тъмно, което всеки който иска може да прави и сега. И не е необходимо всички да стават рано и да изкарват част от деня в неработно състояние само и само да угодят на някои сбъркани ранобудници. Не случайно творческите личности не стават рано, защото това време е неефективно, не става за творчески дейности. Може само да сме будни и полузамаяни - не случайно в училище първите два часа са неефективни.

А не може ли да си останем на астрономическото (така наречено "зимно"), с което генетично са свързани и биологичните ни часовници, а да променим работното време, училищното време и т.н. според съображенията?

Абсолютно едностранчиво мнение на лежперин, излежаващ се до 9 часа сутрин, което автоматично означава и без деца. Как подобен бацил претендира да изразява общественото мнение? Цялата нация се крепи на хората, ставащи сутрин в 6-6:30, а за тях астрономическото време е по-доброто.

Ти си олигофрен да я беше поне прочел тая статия

Много добре я е прочел. Просто казва, че не иска да става през зимата посред нощ, да си буди и децата тогава и да тръгват всички в тъмното, само защото на някой му се иска да е 7 часа, когато всъщност е 6.

Предлагам времето де се мени на ракиено в началото на ноември с 3 ракии напред , в средата на февруари с 3 кани вино в страни (разрешено е както в ляво така и в дясно) и на бирено в началото на май със 3 бири отгоре

Браво, много добра статия. Лично аз съм за +1 час дневна светлина до по-късно вечер.

поредния егоист, както и всички дето са му нацвъкали тея плюсове ... А, за децата дали помисли, поне малко??? Айде сега кажи на всички, по тъмно ли децата ще ходят на училище през Ноември, Декември и Янури, щото масовия случай е да са сутрин от есен дкъсна пролет, а лятото няма училище...

Дебил си ти дебилл :) Земи прочети статията а ?

Малко е добре да помислите преди да отговаряте: тези 3 месеца и в 2та варианта се оползотворява целият ден разликата е че в единия случай ще се стъмва в 18:30 вмедто 17:30, същевременно сутрин ако ставате в 6:30 дори и по зимното време пак ще е по тъмно! За сметка на това останалите 8 месеца с кокошето/астрономическото време губите между 1.5 и 3.5 часа (времето което спите след като е изгряло в 4:30)

А защо не остане сегашното положение с местене на стрелките или се връзвате на ония хипохондрици, дето измислиха, че не може да има други освен само правите краставици?

Щото 90 % са дебили и не щът да помислят дори малко дори когато е за собственото им удобство

Не знам, но направо тези ,които предлагат да изберем какво време да изберем лятно или зимно( за мен астрономическо), ни се подиграват.Най малко 5 пъти се опитвам, регистрирам се и не мога да влезна в системата да гласувам. А по въпроса за смяна на времето писах до ЕК( там поне нямах проблем с влизане в сайта, но писах на български,дали са превели не знам) предложих вариант,който би се харесал на всички: Смяна към лятно часово време да е в последната седмица на април и преминаване към зимно в последна седмица на август.Тогава си струва наистина, учениците през половината време са ваканция,дните са топли и дълги, не е като октомври студ ,мъгла ,дъжд и децата милите трябва да стават за училище много рано по тъмна доба.Тези,които предлагат лятно време , със сигурност не стават рано за работа или не изпращат ученици.Това е според мен компромисния вариант.

Що се заблуждавате, че някой се вълнува от вашите разсъждения? Всичко е решено и ще видим резултата, когато му дойде (астрономическото) времето.

Чудесна статия, напълно съвпадаща с моето мислене. Въпросът е защо преди няколко дена бяхте публикували статия в която някакъв "учЕн" твърдеше, че ако се мине на лятно време ще хванем диабет и други подобни глупости. Лятното време е по-добро за съвременния човек. Вече никой не става сутрин в 4 да храни кокошките и прасето. Хората са на работа от 8 до 18 ч +/- 1 ч. А с лятното време през цялото това време като сме на работа ще е светло и ще се прибираме по светло, а не на фарове. Така че с 2 ръце за лятното време! А и както знаем "не питай старило, а питай патило" - вижте, че руснаците са минали по този път и в края на краищата се връщат към лятното време. И то след като са опитали и от двата варианта - и лятното и астрономическото.

Времето не е лятно или зимно, ами АСТРОНОМИЧЕСКО! Пък ти ставай и лягай когато искаш, кой ти пречи?

Времето е относително нещо както всичко друго. А кажи кога е създадено т.нар. от теб астрономическо време?

А Бе тъпанар дядо ти на времето е гледал часовника сигурно?!? Човека е гледал кога изгрява слънцето да си свърши работата!!!

Извинете, но къде в коментара ми съм споменал думата "зимно"!? Аз също използвам думите "лятното" и "астрономическо", затова не разбирам коментарът Ви.

А за децата мислите ли?. Ако остане лятното часово време, което е 1 час напред от астрономическото, то през студените и тъмни зимни сутрини те как ще се чувстват. Или може би това не е важно. Най-добре си е да се върне астрономическото време без всякакви заигравки и промени. Смяната на времето ту с лятно, ту със зимно едва ли е решило на някой проблемите.

Децата също като нас работещите вече започват от 8 ч заниманията си. И не изкривявайте темата, никъде не става въпрос за смяна "ту с лятно, ту със зимно"! Това вече е решено, че се отменя. Ритъмът на хората не е като едно време да стават в 4 да хранят животните. Възрастните си лягат около 24 ч, а децата около 22 ч, дори те вече не си лягат със Сънчо в 20 ч. Въпросът е кому е нужно лятото от 4 до 7 да е светло и хората да проспиват това време, а вечер да се стъмва със Сънчо, а хората да си лягат чак след 4 часа в 24 ч!? През зимата в 8 ч дори по лятното време ще е светло. Така че няма да се лутат децата! А за студа в зимните нощи питайте Този, Който е направил така сезоните.

Не че това е най-големия проблем на съвременния свят, да не кажа въобще, но все пак е добре, че са решили най-накрая да направят нещо по въпроса, тъй като този модел на сменяне на стрелките наистина е морално остарял, и в днешно време създава единствено неудобства. Целта на идеята някога, както и пише в статията, е било да се бере жътвата/реколтата рано сутрин на светло, поради което и по т.н "астрономическо" време, Слънцето изгрява по-рано сутрин и залязва по-рано. Времената се менят и днес въобще не е едно време, когато се е беряла жътвата. Колко хора днес берат жътва? Това въобще далеч не е масата народ, както е било някога. Днес масата хора имат работна седмица с определен начален час. За съвременната работа няма значение дали е светло или тъмно навън, освен естествено дали му "харесва" на въпросния индивид или не. И ако някога на стъмване хората директно са си лягали към 19/20 часа, то днес това въобще не е така. Днес хората гледат да "разпуснат" или да починат малко след работния ден, и от психологическа гледна точка е много по-добре навън да е светло когато си свършил. Напълно целесъобразно е да се премине към постоянно "лятно" часово време, което де факто ще стане новото "астрономическо".

Абе съвременен тъпанар какво ти пука ако решиш да разпуснеш до полунощ и дали се стъмва в 19/20 часа? Собсвеният ти егоизъм предполагам.

ще имате зимата, когато ще трябва да ставате за работа 1 час по-рано т.е. посред нощ и ще ви измръзнат шушулките, бе загубеняци! Лятото е лесно. Така , че ДА на АСТРОНОМИЧЕСКОТО . Другото е измислено и фалшиво!

НАй-добре беше на социалистическо време. Не знам народа така да се е прибирал от работа директно в къщи зимата по рано и да няма пари да пие една бира някъде. Та по-добре е поне да е малко по-светло вечер ако и животът ни да е една черна ч1ернилка от кражбите на мафията и герб.

Само на лятно. Зимата 5ч. е тъмно. Това просто държи хората от работа директно в къщи. За икономиката би били полезно лятното да е за постоянно.

И като тръгнеш да гласуваш на сайта - то регистрации,то масрафи - направено да откажат народонаселението от вот и да кажат после - "ми тооо така малка активност,няма представителна извадка" и други бля бля.....

Всъщност гласуване няма - има някакви коментари (можеш да напишеш коментар), които няма как да се броят и обработват непреднамерено

Най-добре би било да се направи компромисно решение, а именно преместване само половин час, нито астрономическо, нито лятно, но по ред причини не е били удачно...

Пардон: ... с половин час; ... не е било...

хитро. индийците са така или поне бяха.

Няма лятно и зимно. Има лятно и астрономическо! Естествено, че трябва да остане астрономическото, понеже всички системи на Земята, включително и биологическия часовник на човека, са в синхрон с него!!!

И какво? Ще изкараш, че "естествено" цялото лято всички им е зле, защото са в асинхрон с астрономическото време?! Ами, колко ли им е зле на животните, като нямат часовник да разберат в кое време са???

Лятото, като ти съмне в 3:30 сабале, дали няма друго да пропееш...

Абе хора, вие за пердета чували ли сте? Какво като си съмне в 3 и половина?

Да това за пердетата небеше лоша идея. Но и щори вършат същата работа

Дебил прочети все пак статията преди да пишеш тъпи коментари

всяка година по два пъти едно и също

Оня ден гледах по кнала 3 един много стар експерт,който говори по темата и беше за зимното време,като аргументира ранното стъмване лятото така " Града през ноща е много по-хубавот през деня"!!!

А за (доста) ранното разсъмване лятос, какво се е изказал?

Спрях да го гледам и не разбрах. Сигурно е казал,че е хубаво да ставаме през ноща, лятото със зимно часово време.

Дебил прочети статията

......Какаво лятно време бе дебил, през зимата ще ставаме в тъмни зори и какво ще работим на тъмно за да направим икономия, то бива олигофрения ама чак пък толкова...връщаме си времето когато нямаше зимно и летно и толкова...ако някой иска московско/летно време да ходи да живее на майната си в мужикия!!!

Лятото искаш да ставаш рано ли като ти изгрее това слънце рано,а вечер да ти е тъмно рано лятото ли?Ще скочи ипрестъпността лятото като се стъмва рано,а хората са лятнопо улиците.

sloji si perdeta na prozortzite

Научи български!

Не можем да гласуваме, щото се искат някакви регистрации както разбирам. Нямам намерение да си правя регистрации за щяло и нещяло където и да било.

Спокойно, светът ще продължи да се върти и без теб. Освен туй, катта гледам, ще гласуваш за скапаното зимно, тъй че по-добре - не:))