В Руската Държавна Дума преди последната Нова година беше внесен законопроект за...преминаване към лятното часово време.

В това нямаше да има нищо необичайно, ако там смяната на времето през пролетта и наесен не беше премахната преди близо десетина години.

При това, първоначално страната остана, с всичките си часови пояси, на лятно часово време. Това се случи в началото на десетилетието, когато законодателят отмени двукратното местене на стрелките и московският часови пояс беше фиксиран на UTC+4 часа, т.е. 4 часа преди Гринуичкото време и остана така целогодишно, "завинаги". Това "завинаги" продължи само 2-3 години.

Само няколко години по-късно, през октомври 2014, под влияние на всякакви странни лобистки групи и техните, очевидно желаещи да им угодят, народни представители и сенатори, Русия се върна към астрономическото си, зимно време. Т.е часовият пояс на Москва в момента е Гринуич плюс 3.

Но и това беше временно.

Преди дни влезе в действие поредният епизод от тази руска сапунена часова опера, с внасянето на законопроекта за постоянно връщане към лятното часово време, отменено преди 3 години и няколко месеца, т.е. отново към Гринуич плюс 4.

Ако този законопроект бъде приет, това би била трета поредна промяна само за по-малко от 10 години.

Това би трябвало да бъде добър урок и за нашите и европейските законодатели, които да претеглят добре плюсовете и минусите от всякакви излишни движения в тази сфера.

А плюсовете и минусите са в три основни групи и за да бъдат видени, не е необходимо да се обръщаме към всякакви мними и реални експерти.

Първата група е самочувствието и здравето на хората. Тя е свързана с третата, но сама за себе си, е дълбоко субективна.

Мнозина са убедени, че смяната на времето напролет и наесен са много вредни за здравето им, едва ли не истинска катастрофа.

Дали това е субективно, дали е самовнушение или реалност - явно е индивидуално за всеки, а мненията на "спецове", които всяка пролет и есен ни заливат и по правило са в тази насока - как това е ужасно вредно, само усилват самовнушението у някои.

Тук всеки може да си прецени сам, ако е способен на обективна преценка, вредно ли е за самия него или не, връщането на стрелките.

Втората група доводи "за" и "против" са от гледна точка на икономия на електроенергия.

Икономиите варират около половин процент.

За някои половин процент може да е малко, за други - много. Все пак, имайте предвид, че прехваленото производство на ток от биогориво например, е по-малко от този половин процент у нас, а това от ветрогенератори - често около тази стойност. Изводите пак са индивидуални.

Третата група, вероятно най-важна, е свързана с печеленето на дневна светлина. Затова и на английски лятното часово време се нарича точно така.

През летните месеци, практически целият май, юни и юли, слънцето изгрява преди 5 часа астрономическо време. Мнозина не си дават сметка, че в 4 часа вече е почти светло, а още след 4.30 е съвсем светъл, пълноправен ден! В най-източната част на страната това важи още за 4 часа, тъй като слънцето изгрява към 4.30 часа!

С бутането на стрелката един час напред, ние печелим час дневна светлина. Нормална, приятна за очите, зареждаща с енергия, дневна светлина. Вечерта е светло до 21-21.30 часа, вместо само до края на "лека нощ деца!".

Тоест, съвсем обективно погледнато, нито някой е умрял от смяната на часовете, нито кой знае какво ще се случи, ако загубим или спечелим половин процент от консумираната електроенергия.

Важен е спечеленият час дневна светлина, който инак просто бихме проспали: времената вече не са онези, в които ставаме в 4 сутринта и отиваме на жътва. Ритъмът на съвременния човек не е свързан директно със слънцето, а с работното време.

Разбира се, въпреки преимуществените ползи, трябва да имаме предвид и недостатъците. При този вариант, той е един и не е толкова силен, а и частично би се компенсирал. Около зимното слънцестоене сутрин би било тъмно до по-късно - с изгрева на слънцето към осем часа астрономическо време средно в страната, е тъмно до към 7.30.

Ако останем на лятно време целогодишно, по Коледа ще бъде тъмно до около 8 и половина. В замяна на това, вечер няма да се стъмва към 17 и нещо, а едва след 18 часа, при това по време на най-късите дни.

Извод: Ако се прецени или реши да се спре със смяната на времето, хората трябва да бъдат наясно с тези неща, а несъмнено по-доброто решение в този случай би било, да останем на лятно часово време, за да не се получат смехотворните движения в двете посоки, както в руския случай, който едва ли ще приключи с гласуването на поредната промяна.

Можете да гласувате до 17 часа утре на сайта на министерския съвет дали  да останем на лятно или зилно време.