Пийте поне 2 литра вода на ден в жегите!

Национално проучване в Британия показало, че една трета от британците не консумирали вода от поне 24 часа

Обратно в новината

Коментари - Пийте поне 2 литра вода на ден в жегите! | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това с водата е някаква нова лудост! Пийте като ви се пие,не се надувайте като жаби щото някой ви е излъгал нещо!

Сутрин....почвам с бира, защото бирата е за закуска. По обяд минавам на мастика с таратор. Това сега по жегите, иначе на домашарка. Вечерта...нещо ми се губи...лекинко...

В бирата има сила , във виното има мъдрост , а във водата има бактерии !!!

Пиенето на излишна вода води до дисбаланс в електролитите. Този дисбаланс води до раздразнение в стомаха. Това е един от предварителните етапи на хипонатриемията. При нарушен баланс на натрия в организма трябва да се ограничи приема на вода. Съдържанието на натрий влияя върху функционирането на електролитите. А електролитите имат функция за изпращане на сигнали към клетките, които контролират различни действия в тялото. При прекален прием на вода (повече от 6-8 чаши вода) нивата на натрий падат, а електролитите спират да изпращат сигнали към клетките и настъпва хипонатремия. Симптомите на това състояние са гадене, повръшане, умора, дезориентация, главоболие, прекалено уриниране, дори смърт, което е много рядко срещано.

И? Да отбележа очевидното. Консумирай повече сол тогава или и солта е смъртоносна?

Когато се консдумира прекалено много вода, това увеличава обема на кръвта в тялото. А това води до повишено налягане върху кръвоносните съдове и сърцето. И като следствие разширени вени и блокиране на някои функции в кръвоносните съдове. При преклен прием на вода може да се понижат нивата на калият в организма. Това може да причини гръдна болка, болки в краката или обриви. Прекаленото пиене на вода може да навреди на громенулите (това са капилярните легла в бъбреците). С тяхна помощ се филтрира и изхвърля излишната вода от тялото ни. И излишната вода може да затрудни нормалната им способност за филтриране (средно 1000 мл на час).

Имаме си традиции в националната кухня - таратор, айран... като се спазва дозата за солта средно 3 г на ден, при горещини, физическа работа, спорт, причиняващи ни силно изпотяване до 5 г. Има храни, които съдържат натриев хлорид в естествения си състав като месо, риба и мляко например. Храните с високо съдържание на сол са консервираните храни, многобройните видове туршии, сирена, колбаси, чипсове, снаксове, сухи супи, майонези, кетчуп и други готови сосове, които е добре да се избягват или намалят, особено в горещините. Излишната сол предизвиква задържане на вода, а при някои хора води до подуване на корема. А особено внимателни трябва да са хората с високо кръвно налягане/хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни, подагра и др. високото кръвно налягане се явява рисков фактор за мозъчен инсулт и исхемична болест на сърцето. Също така е установена връзката между увеличената консумация на сол и някои онкологични заболявания, увреждане на бъбречната функция и загубата на калций от костите, което от своя страна е рисково за развитие на остеопороза.