Поредна Коледа без сняг: става ли символът на зимата все по-рядко явление?

През последните 10 години Коледа у нас е била снежна само 2-3 пъти, при това в началото на десетилетието

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, много се промениха сезоните. Но все пак тази зима не е изгубена, има надежда. Поради явлението "Ла Ниня" (вероятно), мощния Сибирски антициклон, който носи сняг и студ, тази година е факт, и е по-мощен от миналата година. Проблема обаче е, че се е настанил по-на югоизток, отколкото трябва, а в същото време Атлантика е прекалено активен (а той носи топъл и влажен въздух). Да се надяваме, че нещата ще се балансират, Сибирския антициклон ще се доближи до Балканите, и в същото време ще се активират Средиземноморските циклони. Ако това стане, ще има хубава, нормално студена и снежна зима...поне втората й част. Все още има надежда, но ще видим.

През 2020 валя сняг точно на 1 април , който беше май единственият за зимния период. Без сняг при постоянно топлото време , кърлежите се размножават денонощно. До 90 година не бях чувал думата кърлеж , а сега се смята за нещо нормално, където минеш навсякъде да е пълно с тях. Четох някъде че 80000 самолета дневно летят и всеки може да пресметне колко въглероден двуокис генерират. Към тях се присъединяват и колите, които са станали излключително много. Едва ли някога някой е можел да си представи, че на семейство могат да се падат по 2-3 коли. Има в интеренет стари кадри от Софийските улици , на които се вижда, че през 70-те и 80-те няма сегашните задръствания.

Имаше някакъв български филм от 70-те мисля и там има една тежка, дълга сцена с много гледане и мълчане. Действието се развива във "Феята", едно заведение, което вече го няма, но се вижда булевард "Ленин" от него, сега Цариградско. Минаха една или две коли. И това през деня... Сега има по-голям трафик през ноща.

От няколко години насам зимата се измести с около месец и нещо и сега започва доста по-късно - края на януари или началото на февруари. Преди това е просто малко студено и евентуално влажно. Вече е нормално да имаме сняг и през март, че даже и през април, което се случи не толкова отдавна. Съответно лятото почва по-късно. Имаме дъждовен юни през последните години и от юли вече почват жегите. Сезоните се изместиха и границите им леко се размиха.

Да, ама през март-април има и доста топли дни, което подлъгва овошки и други насаждения да тръгнат да напъпват и цъфтят. Ако тогава падне сняг, той направо ги убива. Това е много зле за реколтата.

В средата на 90те си копаехме тунели в снега в междублоковото пространство и после ни се караха, че сме мокри кат се приберем Сега паднат два пръста сняг и става бедствие, а децата не ги пускат навън, че да не се разболеели.

Хората джендърясаха, а покрай тях и времето :(

Щеше да е хубаво да има малко сняг поне от 24-ти декември до 2-3 януари, да се порадват малко децата, да направят по някой снежен човек, да се позамярат с топки, така си спомням аз моето детство, и беше много хубаво. Малко бащите да подърпат шейните с децата, аз не помня от кога не съм виждал деца с шейни или дори ски... определено си трябва малко сняг според мен. Малко сух студ и сух сняг, така хем няма да е толкова студено, хем и дечурлигата ще се забавляват по-дълго, докато се стопи.

А топлофикция бичи високи сметки и не й пука....изроди. Искам д фалира, аз не пускам парното от години, особено в топлите зими, но сметките си идат нагли и по - нагли...

Я па ич не обичам студ. Ей тъй да се задържи до март. После може да се затопля!

викайте грета тунберг да направи заклинание

Зими за джендъри само....

преценете сами,ами какво има да преценяваме,всички виждаме,че има промяна на климата и Глобално затопляне,но знаем,че то не е причинено от човека и не може да бъде спряно от човека,ако ще от утре да изчезне човешката цивилизация,Глобалното затопляне ще си продължи със същите темпове,като досега,защото това са си климатични цикли от край време... Имало е епохи,когато не е имало сняг и лед по света и е кипяло от живот на Антарктида без човешка намеса! Нека се радваме,че няма Глобално застудяване,че тогава,каквото и да правим,няма да има спасение и ще се наложи да живеем под земята...

Най многолюдни са държавите в райони от Земята, където не вали сняг ... В България постоянно се вайкаме за сняг, след което започваме да се вайкаме, че не е почистено и не мажем да се придвижваме .... Малоумна история ....

Виждам,че малоумният си ти. Тук нестава въпрос дали ще са изчистени улиците, тук става въпрос дали ще се напълнят язовирите да има вода за пиене. Иначе ще ми пиеш от чепа олигофрен.

Язовирите доколкото знам се пълнят и от дъжд, малоумник.

Ама МАЛКО ! Върни се в 4-ти клас да си доучиш.

Да се надяваме че в бъдеще на тези географски ширини ще има сняг единствено в планините.

Зимата на североизток беше уникална. Виелици и преспи. ГОляма красота. Липсват ми във Варна тези времена. Такива снегове като на 8 Март 1993г. или 4 Февруари 2005 се помнят до живот.

А какво правиш във Варна ??? То не може цяла България да се засели да живее или в София или във Варна ....

Тръгнеш да пишеш нещо и веднага някакъв тъп пъпчив пубертет решава да се направи на интересен. Какво съм правил във Варна??? Ами живея глупако от 45 години и ми липсва това , което ти никога не си виждал явно. Опъвай си пишката там и недей разсъждава.

Естествени вариации. Аман от затоплисти!

...Казали динозаврите

Знаеш ти какво са казали динозаврите...

Зимата сега започва :).

Ами сечете и изнасяйте горите ни и скоро ни сняг , ни Коледа ще видим. ТИя тъпунгери дето ни управляват , толкова им е акъла. Ама как да им го обясниш?!?!?

Реалисте, уточни се, имаш предвид Ваньо Камандира, Царя, дето изнесе горите на Рила, Станишко и Боко?

Всеки спортен магазин продаваше шейни, ски, мини ски, апрески.... Децата играеха в снега от сутрин до вечер весели, усмихнати, децки смях се чуваше навсякъде.... Пързаляха се, снежни човеци, снежни топки... снега вали тихо на парцали, красиви пейзажи....

можа да развалиш всичко с това "деЦки"...

И сегя януари и февруари като забуха един скапан сняг, ама як сняг, ше видим върви ли на затопляне или не върви! Криофили недни, януари и февруари само сняг ще докарате с вашите вопли.

Е кога да вали сняг ве, малоумник? Лятото , през Август ли? 350 дена в годината ви шпече слънцето, това че заваляло сняг за 3-4 дена голям проблем ли е? Как може да има такива уроди!!!