Промяната на климата в нашата страна е видима и с просто око, но най-очевидна е тя през зимата и то най-вече от десетина години насам.

Ако си представим цялата страна покрита със сняг за Коледа, трябва да се върнем повече от 1-2 десетилетия назад. Затова, да се ограничим със София, която има известен зимен "бонус" от надморската височина, а същевременно е частично защитена от Старопланинската верига от слаби до по-умерени нахлувания на студен въздух от север и североизток.

>>>>виж снежни снимки>>>>>

Ако се върнем едно десетилетие назад, ще видим, че през 2010 и 2011 на Коледа в София е имало сняг, но този сняг не е валял на самия Коледен ден, а няколко дни преди това и е оставал не докрай разтопен.

Любопитно е, че декември 2009, 2010 и 2011 година на Коледа снежна покривка е имало над голяма част от страната, макар, както споменахме, не навсякъде. 2009 е най-близо до почти пълно покритие, като само на места в Южна България е без сняг на 24  и 25 декември.

София и голяма част от Северна България са покрити с 10-15 см снежна покривка. Следващата и по-следващата година снежна покривка в София има отново, но все по-големи части от страната са останали без сняг.

През 2012 година на Коледа сняг има на места в Северна българия, а в София са лежали символичните 2 сантиметра на мястото на измерване, а именно станцията на НИМХ в Младост. В града със сигурност не е имало сняг, дори и снежни остатъци.

Тогава и започва дългата поредица от безснежни Коледи за столицата, но и над 85-90 на сто от равнинната част на страната.

Нещо повече, през последните 8-9 зими декември твърде често е изцяло безснежен не само за столицата, но и почти цялата равнинна част на страната, почти без изключение.

За последно в София 2018 декември е паднал сняг седмица преди Коледа, но няколкото почти символични сантиметри не са успели да оцелеят до 24 декември.

Възможно ли е това да е случайност или наистина се дължи на глобалната промяна на климата?

Преценете сами. Почти 10-годишен период на практически безснежен или със силно поднормени валежи от сняг декември случайност ли е или закономерност.

Декември, ако  не е сух, почти винаги е преимуществено дъждовен, какъвто е и случаят с настоящия месец.

Сняг имаше в началото на месеца и към Никулден, но на различни, малки по площ места в страната: в първия случай в Лудогорието и София, а във втория - само в части от Северна България.

Останалите валежи бяха от дъжд, дъжд и пак дъжд. Дори към момента, 5 дни преди края си, декември е наднормен във валежно отношение, с над 120 на сто от валежните норми средно за страната. Да виждате някъде снежна покривка? 

Прогнозите за последните му дни и първите на новата година не сочат нищо съществено като зимни явления. В низините, каквото вали, ще бъде дъжд, като утре по високите места на запад дъждът е възможно при усилване на валежа да се премесва с мокър сняг, но снежна покривка няма да има, а температурите в началото на следващата седмица отново ще се повишават.