Промяната на климата може да "убие" и половината от говоримите езици по света

Повечето от световните езици се намират в части на света, които стават все по-негостоприемни за хората

Обратно в новината

Коментари - Промяната на климата може да "убие" и половината от говоримите езици по света | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Противно на затоплистките прогнози най-пустинните области се раззеленяват заради по-високото съдържание на СО2...

Ще се говорят само български и руски

Сега ще ви обясня основния принцип на зелените - от поне 3 години по една българска верига супермаркети пред касите висят плакати - На фона на символични дървета надпис - "Спаси природата - вземи хартиена торбичка вместо найлонова".

Нали английският ще остане,какво ни пука.ха-ха-ха.

И македонския ще умре.

САМО МАКЕДОНСКИОТ ДИАЛЕКТ ЩЕ ОСТАНЕ :-))) ................... ДРУГ ВЪПСОС Е ЧЕ ЩЕ СЕ ГОВОРИ САМО ОТ ШИПТЪРИ

Езиците намаляват съвсем естествено. Езикът, който се е говорил в Древният Египет е изчезнал, но не заради глобалното затопляне. Има редица демографски причини за изчезването на езиците, но виж - само климатичните промени са виновни. Няма да се учудя, ако скоро прочета статия, че всъщност климатичните промени на Земята са виновни за промените в слънчевата активност. Безумието на зелените вече стига чудовищни размери.

Хубавото е че скоро РУСКИЯТ ще изчезне,без за това вина да има климатът

Понякога си мисля, че има надежда за нашия окаян народ. После отварям коментарите в Дир-а и и разбирам, че съм сънувал. П.П. не мога да си обясня как всяка тема може да бъде поляризирана по остта САЩ-Русия, но вие Троловете сте логически феномен.

Просто им плащат. Няма друго обяснение. Да, изглежда невъзможно някой да даде и цент за подобни дебили, но...

Не вярвах, че има толкова смотани хора! Руският език си говори от около 180 млн. души, вкл. е майчин и домашен в любимата ти Украйна. Заблуден трол!

Не, че нещо, но борбата с "промяната на климата", може да убие половината население на земята. Те другарите хуманисти за езиците се загрижили. :-)

Купих си нафтов генератор и жуля с корабна нафта на двора напук на екосктивистите

пак замърсяваш по-малко от добре охранен екокативист-милионер с 3 яшхти и 2 хеликоптера, който потребява толкова, колктоо може да нахрани 100 африкански села.

Нещо завиждаш на програмистите май, а? Защо не си учил когато е трявало?

Мисля че говори за тези, за които програмистите работят по 16 часа на ден........

Не познавам програмист да работи повече от 2 часа на ден, но познавам много програмисти с яхти, самолети и гаджета супер модели.

Ми, ако на всеки 40 дни изчезва по един език, това прави по горе долу между 9 и 10 езика на година. До края на века, вкл. с 2023 г. са 78 години. Значи - 780 езика. как ги докарахте до половината на 7 000 езика?

Какъв е проблема?

Прогнозата за изчезването на поне половината говорими езици я има отдавна и никога преди не е имала нещо общо с климата. Винаги е била свързвана и доказвяана по чисто лингистични и културно-икоонмически причини. Нещо повече, вече са изчезнали повече езици в историчски план, отколкото имаме налични. И това ли е "промяна на климата"? От днес говоримите езици до 100 години ще останат под 15% с или без промени на климата! Дори нашият език е заплашен. Но никой не говори за това.

В края на века ще има само изплезени езици!!!

В края на века всички ще позлват английски, но той ще бъде раздлеен на някойлко вида. 1. Шльокавица на която ще говорят 10 млрд души. 2. Научен и академичен английски, разделен на 50-6 научни области 3. Литературния англихйски с цялото му разнообразие, на който ще говорят 100-150 млн души. 4. Интернетица - на която ще говори всеки потребител на компютър

Не, че нещо, но 1 милиард индийци трудно ще ги накараш да говорят на английски. :-)

до 3456 Не че нещо, но в Индия официалните езици са два - хинди и английски. Така че няма да е никак трудно да ги накараш да говорят английски.

ахаха, и като е официален мислиш, че индийците го говрят ли?!? ахахаха :-)