Затоплянето застрашава ключов вид облаци

Става дума за слоесто-купестите облаци, играещи важна роля в климатичното равновесие на планетата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези купести облаци както отразяват слънчевите лъчи така и създават праников ефект за тези отдолу. Така, че може са се поспори. Отделно, водната повърхност отразява част от лъчите. Може би ви е известно, че се изгаря също толкова добре, дори и по-добре когато сте във водата. Така, че още повече може да се поспори. Така мисля.

парников ефект правят тези облаци нощем като не дават повърхността отдолу да изстине- не позволяват излъченото топлинно лъчение да си замине в космоса, а го отразяват обратно. Заради това, когато имаш облаци нощем, не можеш да имаш много ниски температури, получава се сякаш си завит с одеало. Водата отразява частично, сериозна част от слънчевата енергия водата я поглъща. Заради това например затоплянето в Арктика е много сериозно- на мястото на снеговете и ледовете сега има вода и заради това във високите ширини температурите растат с много бързи темпове. Това вече осезаемо е променило атмосферната циркулация в Северното полукълбо. Полярното струйно течение е отслабнало, прави много широки завои и това води до какви ли не климатични аномалии напоследък.

за да се противодейства на климатичните промени трябва промяна в начина ни на живот. Но докато се работи за "експанзия", "печалба" и "икономически растеж" това не може да стане. Признаци за промяна в главите на населението и вождовете му не виждам, тъкмо обратното- популацията озверява все повече, със всеки изминал ден- естествен резултат от западащото образование и агресивното консуматорство. Жалко за планетата...

Ще взема мерки, деца мои !

Предвид факта, че съвременните климатични модели не могат да предскажат температурата дори 10 г. напред, какъв е смисълът да говорим за период от 80 години напред?

Тенденцията се взима впредвид ! Не предсказването !