През изминалите почивни дни  област на високо атмосферно налягане във високата тропосфера(гребен във височина) определяше топлото, сухо и безоблачно време над по-голямата част от страната ни. В следващите часове гребенът постепенно ще отслабва, а през нощта над страната ни ще премине атмосферен фронт, по-ясно изразен над северните райони. Това ще бъде първият предвестник на чувствителна промяна на времето в следващите дни. В Северна България  и в планините ще превали за кратко в часовете около и след полунощ.
Утре облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Ще остане топло, с дневни температури от 26 до 31, на места до около 32 градуса. По-високи заради облачността ще бъдат и температурите сутрин - в повечето места между 13 и 17 градуса.
Бавноподвижен циклон, изразен добре във височина, чийто център в момента се намира над Северно море, определя времето над голяма част от централната и западна част от континента. Придвижвайки се бавно на  югоизток, той ще започне да влияе и на времето над Балканите.
В сряда атмосферното налягане над страната ще продължи да се понижава и над западните и планински райони около и след пладне ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания.
Сценариите на главните световни прогностични модели се разминават в подробностите за втората половина на седмицата: при различните варианти центърът на  циклона от северозапад преминава през Северна Бългрия или приблизително по билото на Карпатите и северно от тях. При първия сценарий времето над страната след четвъртък ще бъде есенно, с дъждове над северната и западна част и доста ниски температури. При вторият дъждът ще бъде по-малко, но вятърът ще присъства осезаемо и температурите също ще се понижат чувствително.
С известна вероятност може да се твърди, че тези явления и в двата варианта ще са значително по-слабо изразени в крайните южни и източни части на страната.
Очаквайте актуалните ни прогнози в следващите дни, както и прогнозираните температури по градове. При всички случаи остават само още 2-3 топли и слънчеви дни, след което есента ще напомни отново, че е съвсем близо.