Известният британски документалист и естествоизпитател Дейвид Атънбъро отправи призив във връзка с климатичното затопляне, преценявайки, че планетата преживява "криза" и че трябва незабавно да се действа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отлагаме нещата от една година за друга, увеличаваме целите си, прогнозирайки какво ще се случи, ако бъдат постигнати през следващите 20 години - каза той. - Кризата настъпи - не може повече да се отлага." Атънбъро се изказа преди 26-ата конференция на ООН за климата в Глазгоу през ноември.

Потвърждавайки климатичното затопляне на Земята, белязано от зачестилите екстремни метеорологични феномени, ООН оповести, че изминалото десетилетие от 2010 г. до 2019 г. е най-горещото регистрирано някога. "Не може да продължим да отлагаме, казвайки "Има надежда" - отбиляза Атънбъро. - Трябва да извършим промени."

Деветдесет и три годишният естествоизпитател, станал известен със своите заснети за Би Би Си документални ленти за животни, призова политиците да се вслушат във вече промененото обществено мнение за климатичните промени.

"Не става въпрос да има малки дебати и обсъждания, а след това да се излиза от трудната ситуация с компромис - поясни той.

- Това е сериозен проблем, който спешно трябва да бъде решен. Освен това знаем как да го сторим. Парадоксално е, че отказваме да вземем мерки, макар да знаем, че това спешно трябва да се направи. С всяка изминала година тези мерки стават все по-трудно осъществими."