Когато чуем за заплаха за коралите и огромното количество морски видове, чиито местообитания са зависими от тях, обикновено асоциираме това с глобалното затопляне и повишената киселинност на океаните, свързана с него.

В този случай, обаче, "дежурните виновници" са невинни. Оказва се, че според скорошно изследване, токсичните бои от корпусите на морските съдове, както и металите, попадащи в океаните със стока на селскостопанските води, са още по-опасни за тези екосистеми.

>>>>>Вижте галерия от снимки>>>>>

Изследванията са публикувани в изданието Еколоджикъл апликейшънс.

Според еколога Алисън Трейси, "ние знаем, че затоплянето на океана представлява значителна заплаха за кораловите рифове по целия свят и смекчаващите действия срещу това са от първостепенно значение, но разбирането на ролята на замърсителите ни дава повече възможности за решаване на проблема".

Въпреки че проблемът със замърсяването на океана от пластмаса е добре известен, според изследователите, замърсяването с метали е малко проучено и също много опасно: в крайна сметка пластмасовите частички са видими в голямата си част и подлежат на почистване, колкото и трудоемко да е това. Увеличението на медта във вода може да бъде резултат от оттока в селското стопанство и лющенето на боя от корпусите на лодките.

За една година учените проследили 175 индивидуални коралови колонии с различни нива на концентрация на мед, открити в седименти в 15 секции от коралови рифове около Пуерто Рико.

Те открили, че на рифовете с по-висока концентрация на мед в утайките, морските микроорганизми са по-малко способни да се възстановят от обезцветяването. Както показали лабораторните изследвания, при повишена концентрация на мед, имунният отговор към инфекцията не работи.

"Моделите, които наблюдавахме при имунните маркери, са важни, защото показват механизма, чрез който натрупването на мед в океана може да влоши здравето на коралите", казва Трейси.