Според агенция Bloomberg, позовавайки се на проучване на Арктическия съвет, сградите в някои северни градове на Русия рискуват да загубят здравата си основа, поради размразяване на вечната замръзналост, на която са построени.

Според експертите, през следващите пет години основите на сградите ще загубят от една четвърт до половината от носещата си способност.

Също така, според експерта Джулиан Лий, климатичното затопляне ще се отрази негативно на производството на газ и нефт в руската арктическа зона. Това, според  представителя на агенцията, е една от причините Руската федерация да ратифицира Парижкото климатично споразумение преди дни.

Припомняме, че миналата седмица премиерът Д. А. Медведев обяви, че е подписан указът за ратификация. Той се аргументира с факта, че изменението на климата е опасно за околната среда, селскостопанския сектор и безопасността на населението, живеещо в зоната на вечна замръзналост.

Парижкото споразумение беше сключено през 2015 г., но ще влезе в сила през 2021 година и все още не е ратифицирано, нито дори подписано, от един от най-големите замърсители - САЩ.