От днес започва период на доста динамично и променливо време. В следващите 6-7 дни през страната ни ще преминат последователно няколко средиземноморски циклонални вихри и те ще причинят съществени валежи. При все това, в близост няма достатъчно студена въздушна маса и преваляванията в по-голямата част от страната ще бъдат предимно от дъжд, само на запад  и северозапад те ще преминават от течна в твърда фаза и обратно, при това неколкократно. Температурите, обаче, ще остават с малко или много (до 10-15 градуса в източните райони!) по-високи от обичайните за януари

Днес ще бъде облачно. Валежите ще започнат в следобедните часове от юг, а по-късно и от запад и привечер ще обхванат част от южните и крайните западни райони. Ще вали предимно дъжд, в северозападните райони - дъжд  и мокър сняг, а сняг - по най-високите части на Рила, Пирин и Западните Родопи.

Температурите следобяд ще достигнат стойности от 1 градус на северозапад до 10 в югоизточните райони. В Северна България ще духа слаб вятър от североизток, а в Южна - слаб до умерен от юг. 

През нощта с прекъсвания дъжд ще превалява над по-голямата част от страната, а сняг - само  над най-високите планински части.

Минималните температури утре ще бъдат високи за януари, от плюс 1-2 до 9 градуса. Дневните стойности ще се повишат и ще достигнат от 2 градуса на северозапад до 12, 13 в източната половина на страната. Там ще духа умерен и  временно силен вятър от югоизток, с който ще постъпва топъл въздух.

Преваляванията от дъжд ще продължат, а следобяд постепенно ще спират. Ще отслабва и вятърът, който привечер в северозападните и западни части на страната ще се ориентира от запад и  с него ще прониква по-студен въздух от северозападните части на полуострова.

След временно спиране на валежите през нощта, в сутрешните часове на петъчния ден отново ще завали в южните райони. В крайните южни части на страната - части от Пирин и най-вече Родопите, на места валежите ще бъдат интензивни - до над 25-30 литра за половин денонощие  и там не са изключени локални наводнения.

>>>Пътуващите в планините и северозападните райони да бъдат внимателни, тъй като са възможни заледявания и поледици!>>>

Ще превалява дъжд, в планините - дъжд и сняг. Преди обяд отново ще завали и в северозападните райони, като в ниските места ще вали дъжд и мокър сняг и само в планините на Видинско, Монтана и Софийско - мокър сняг и сняг. Възможни са и преминавания от една фаза в друга при засилване на интензивността на валежа.

Температурите отново ще достигнат от един градус на северозапад до 12, 13 в крайните североизточни райони и  Югоизточна България, където отново ще се усили вятърът от югоизток-юг.

Преваляванията ще продължат с прекъсвания, като по-значителни ще бъдат преди обяд. Бавното проникване на по-студен въздух от северозапад ще обхване и  някои централни райони и слаб сняг ще вали в централните и западни части на Дунавската равнина.

Дневните температури за пореден ден ще са в широк интервал: от нула-два градуса на запад  и  северозапад до 5-8 в Горнотракийската низина  и 10-12 в крайните североизточни райони.

В неделя сутрин минималните температури ще бъдат от около минус 3 в Софийско и другите високи западни полета до около 4-5 градуса на изток и югоизток.

В неделя през деня температурите ще бъдат от 2 до 7 градуса, малко по-ниски по високите западни полета. В Централните и източни райони на места ще превалява слаб дъжд, по високите места - слаб сняг.

В понеделник ще бъде почти без валежи, а температурите слабо ще се повишат.

Според предварителните прогнози, във вторник предстои поредно чувствително затопляне и нови валежи от дъжд.

Тъй като обстановката в следващите 6-7 дни  е много динамична, следете ежедневните актуализации на прогнозите ни в следващите дни.