Евенкия е автономна република в състава на Руската федерация и зиме е едно от най-студените места не само в Русия, но и по света. Там живее интересен северен народ, който през хилядолетията е усвоил до съвършенство стратегията за оцеляване и живот в тези сурови условия.

>>>Виж снимки от зимна Евенкия>>>

В момента атмосферен фронт се простира по протежение на северната част на Сибир.

Той ограничава арктическия студ от по-дълбоко проникване на юг в района на Евенкия. Туруханския район, централните и южните райони на Красноярската територия, остават в топлите циклонални сектори. Средната дневна температура на въздуха надвишава многогодишните средни стойности (нормите за съответните места) с 8-10, а в Евенкия - с до 21 градуса !

За справка - ако на дадено място температурите са с около 15 градуса под или над обичайните, това означава, че става дума за околорекордни стойности, а често - и за нови рекорди за съответния ден и място.

Втори пореден ден в село Тутончани температурата се повишава до рекордни нива. На 20 януари новият абсолютен максимум е -8.9, който е с 1.5 градуса по-висок от предишния, се е наблюдавал през далечната 1975 година. Обичайните стойности там за периода са около минус 30 градуса.

В следващите няколко дни, с приближаването на топъл атмосферен фронт, сляб сняг е възможен в западната част на Евенкия, а температурата ще остане далеч над над климатичната норма за едно от най-студените места в северното полукълбо.

У нас също не се очакват големи студове, макар че в края на седмицата дъждовете, които ще падат утре и в четвъртък, в северозападната половина на страната ще преминават и в сняг и смесена фаза.