Стационираща долина - област на ниско налягане, дълго време се задържаше над Северна Германия и Швеция през първата половина на януари. Тя определяше климатичните условия от Северна Европа до Централното и Източното Средиземноморие, включително на Балканите.

>>>Вижте актуални снимки от заснежените части на Европа>>>

Над тези региони от края на декември бяха наблюдавани стабилни северозападни въздушни течения. Студеният въздух контрастираше с влажния въздух на южните морета и в зоните на техния сблъсък имаше интензивни валежни процеси, които в Алпите се засилваха от особеностите на планинския релеф. Това и беше причината за огромните снежни количества, паднали над тази планина.

От началото на 2019 г. тежките зимни бури засегнаха и източната част на Средиземно море и някои части на Близкия изток.

Имаше и крайбрежно наводнение по протежение на балтийското крайбрежие на Германия и Дания, много силен снеговалеж в северните Алпи, особено в Австрия и Южна Германия. Лавинни предупреждения бяха направени за много райони на Алпите, особено в Австрия, където пътищата бяха блокирани поради силен сняг и много ски курорти бяха затворени.

Австрийската национална метеорологична служба ZAMG заяви, че в някои региони са актуализирани снежните рекорди. В Хохфилцен в Тирол през първите 15 дни на януари е паднал повече от 451 см сняг, което статистически се случва само веднъж за един век. В други курорти в Тирол също имаше снеговалежи, които се случват веднъж на всеки сто години.

В селищата, където най-много падна сняг, снежната покривка понастоящем варира от 150 сантиметра в Зеефелд до 180 сантиметра в Лаекенхоф и до 220 сантиметра в Хохфилцен (над 400-те сантиметра там са сумарно количество - снегът частично се сляга и топи).

За планините има само приблизителни данни. Там дълбочината на снежната покривка в най-снежните райони на северните Алпи (от Арлберг през Карвендел до районите Дахщайн и Хочкар) е около 3 до 5 метра, понякога дори по-висока.

Снеговалежите през последните дни също доведоха до увеличаване на натоварванията от сняг на сградите до 200-300 кг на квадратен метър, което е от 60 до 90% от стандарта при строителството. Те са най-големи в Залцбург, Горна Австрия и Щирия. Експертите призовават за специални грижи при плоски покриви.

Германската метеорологична служба (DWD) също издаде серия от предупреждения от високо ниво за тежки и продължителни снеговалежи в северната част на Алпите. В източната част на Швейцария снегът също е два пъти повече от средния за периода.

DWD, която отговаря за издаването на предупреждения за климата на регионално ниво в Европа, актуализира информацията за предстоящите метеорологични условия до 28 януари.

Според новото предупреждение, следващата вълна на студ в Северна, Западна, Централна и Източна Европа ще продължи през следващите две седмици, с възможно удължаване с още две седмици.

Вероятността за подобно развитие се оценява на повече от 90%. Студената вълна ще предизвика широко разпространение на мраз дори в низините (не продължително в Западна Европа), което може да има опасен ефект върху растителността и човешкото здраве.

Очаква се да продължи периода на влажно време с валежи над нормата в Източното Средиземноморие и северните райони на Близкия изток, поне за следващите 1-2 седмици. През втората седмица ще бъдат засегнати само западните части на Турция.

След 4-6 дни влажното време с валежи над нормата ще се премести в Западното и Централното Средиземноморие (от Португалия до Балканите и Гърция) с възможно удължаване с още две седмици. Вероятността за такава прогноза се оценява на 70-90%. Увеличените валежи могат да предизвикат местни наводнения и свлачища.

Прогноза за България до средата на следващата седмица (края на месеца) очаквайте утре.