Приключилият вчера първи пролетен месец се оказа доста по-топъл от обичайното.

Въпреки, че през третата си десетдневка, след началото на астрономическата пролет, имаше една типично зимна обстановка, средната месечна температура през месец март е средно с 2.3 градуса по-висока от обичайната средно за страната.

Най-голяма е била аномалията спрямо класическата норма (1961-1990) в град Варна - близо 4 градуса. С почти 3 градуса е било по-топло от нормалното средно за месеца в Разград и други части на Североизточна България.

По-ниски са били разликите между измерените и нормалните месечни стойности в София и части от Южна и Югозападна България.

По-голямата част от заслугата за това, месецът да остане доста по-топъл от обичайното, въпреки зимният опит към 24, 25 март, се падат на първата и втората ми десетдневки.

При валежите, март се оказа доста влажен - с валежни количества в повечето места доста над нормалните за предишни климатични периоди.

Най-много валежи, спрямо нормалните са регистрирани в Югозападна България. В Сандански месечната норма е превишена над 3 пъти, с кръгло 330 на сто.

Два пъти и малко повече от обичайното за месеца е валяло и в много части на Северна България, като Видин и Варна, но и в София, където при официалната станция на НИМХ валежите са над 2 пъти над обичайните месечни количества.

Нормални валежи има само в някои части, като Варна, 

От общата картина се откроява Бургас, където валежите са само половината от обичайните за това място през март.

Малко под обичайните са и валежите на Мусала - 3/4  или 76 на сто от нормалните.

В замяна на това, имаме доста студен старт на април, а дали вторият пролетен месец ще продължи в този дух, остава да видим в следващите седмици. Във всеки случай, след кратко нормализиране на температурите в края на тази седмица, за следващата прогнозите не са много оптимистични.