Учени съобщават за първа регистрирана топлинна вълна в Антарктида, като същевременно изразяват опасенията си, че подобни явления могат да нанесат дългосрочни щети върху животни, растения и екосистеми, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи".

Специалисти от Австралийската антарктическа програма са регистрирали първата отчетена топлинна вълна в изследователската база Кейси в Източна Антарктида по време на летния сезон 2019-2020 в южното полукълбо, докато рекордно високи температури бяха измерени и на Антарктическия полуостров.

В периода между 23 и 26 януари в база Кейси са отчетени най-високите максимални и минимални температури. Като топлинна вълна се класифицират три последователни дни с регистрирани изключително високи максимални и минимални температури.

В посочения отрязък минималните температури са били над нула градуса Целзий, а максималните - над 7,5 градуса Целзий.

На 24 януари в база Кейси е отчетена температура от 9,2 градуса Целзий - с 6,9 градуса по-висока от средната за станцията и най-високата, регистрирана някога на това място. Следващата сутрин "заковава" рекорд за най-висока минимална температура с 2,5 градуса Целзий.

Температурни рекорди паднаха през февруари и в изследователски бази на Антарктическия полуостров, като средните дневни температури за месеца надхвърляха дългосрочните показатели с между 2 и 2,4 градуса Целзий.

Изследователите казват, че въз основа на предишния опит от необичайно горещи лета в Антарктида, могат да очакват през идните години да бъдат докладвани многобройни биологични ефекти - свидетелство за това как климатичните промени засягат дори най-отдалечените кътчета на планетата.

В съвместно изявление авторите на изследването посочват, че Антарктида "не е имунизирана срещу" екстремни климатични проявления, които според прогнозите ще са по-чести и интензивни в резултат на измененията в климата.

"Светът напълно основателно се е фокусирал върху пандемията от коронавируса, но това не променя факта, че планетата продължава да се затопля. Антарктида може и да е изолирана от останалата част на света, но влиянията й са глобални", пишат изследователите.

Миналия месец учени регистрираха най-горещия ден в Антарктида - на 6 февруари температурата, измерена в аржентинската база Есперанса, достигна 18,3 градуса по Целзий, колкото в известния с топлото си време Лос Анджелис.