Мексикански учени са разработили уникална система, която използва слънчева енергия за подобряване на качеството на водата в каналите на екологична зона Сочимилко, която е и популярна туристическа атракция в столицата Мексико, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Властите в столицата отдавна търсят начини за почистване на замърсените води на Сочимилко - част от системата за воден транспорт, построена от ацтеките, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Екип учени от изследователския център "Сивнестав" са разработили система, която използва слънчевата енергия за задействане на помпа, която пуска прочистващи "нанобалончета" във водата в каналите.

Тези балончета насищат водата с кислород, елиминират вредните замърсители и намаляват емисиите вредни газове, което подобрява здравето на флората и фауната, каза Рефугио Родригес Васкес, учен от центъра.

Той обясни, че на места в резултат на повишаване на кислорода се наблюдава ръст в популацията на леопардовата жаба монтесума.

Изследователят каза, че системата с нанобалончета вече е внедрена и в две пречиствателни станции.

Слънчевите панели, които активират системата, се монтират върху туристическите лодки, които плават в каналите. Те захранват и лодките с електричество.