Американският енергиен секретар Дженифър Гранхолм обяви вчера цел да се намали цената на слънчевата енергия с 60% през следващото десетилетие, като част от плановете за декарбонизация на американския енергиен сектор до 2035 г., съобщава сайтът Карбон Брийф, цитирайки Ройтерс.

"Американското министерство на енергетиката (DOE) заяви, че тази цел ускорява предишните си цели за слънчевите панели с пет години.

Това се правело, за да може енергийната мрежа на САЩ да заработи изцяло на чиста енергия в рамките на 15 години: ключов стълб в програмата за изменението на климата на президента Джо Байдън.

За тази цел, източниците на слънчевата енергия трябва да бъдат инсталирани пет пъти по-бързо, отколкото днес, съобщава министерството.

 В допълнение към целта Гранхолм обяви още 128 млн. долара финансиране, целящо намаляване на разходите за внедряване на слънчева енергия и ускоряване на развитието.

В изявление Гранхолм казва: "

В много части на страната слънчевата енергия вече е по-евтина от въглищата и другите изкопаеми горива и с повече иновации можем да намалим разходите отново с повече от половината в рамките на десетилетието."

ИЗБРАНО