Последните седем години са били най-горещите в света, а първият анализ на глобалната температура през 2021 г. показа, че тя е с 1,2C по-висока от прединдустриалните нива. Това съобщава Гардиън, цитирайки данни на Коперник.

Оценката за годината, направена от европейската агенция за климата "Коперник", също така установи, че въглеродният диоксид в атмосферата е достигнал рекордни нива, а мощният парников газ метан е нараснал "много значително", също до нов рекорд.

Повишаването на концентрацията на парникови газове означава, че се задържа повече топлина от всякога, но 2021 г. се нарежда на пето място по горещина в историята. Това е така, защото естественото и циклично климатично явление, наречено Ла Ниня, оказва охлаждащо влияние, като извежда на повърхността студени тихоокеански води.

Климатичната криза продължава с пълна сила, като екстремните метеорологични условия се проявяват в целия свят. Европа преживя най-горещото си лято и счупи рекорда за максимална температура в Сицилия с 48,8 градуса, а в Италия, Гърция и Турция бушуваха силни горски пожари. Тежки наводнения, чийто риск се увеличава до девет пъти от глобалното затопляне, също опустошиха Германия и Белгия.

Екстремните горещини предизвикаха и "майката на всички горещини" в западната част на САЩ и Канада. Температурните рекорди бяха счупени с 5 градуса по Целзий, а учените изчислиха, че глобалното затопляне е увеличило вероятността за това събитие поне 150 пъти. В Калифорния горският пожар в Дикси беше вторият по големина в историята.

Метеорологичната агенция на Китай наскоро обяви, че 2021 г. е била най-горещата година в страната и че северният ѝ регион е имал най-влажната година, като екстремните метеорологични условия са били широко разпространени. Наводненията през юли в провинция Хенан причиниха смъртта на стотици хора.

Мауро Фачини, ръководител на отдела за наблюдение на Земята в Европейската комисия, заяви: "Анализът за 2021 г. напомня за продължаващото повишаване на глобалните температури и за спешната необходимост от действия." Данните от програмата "Коперник" показват, че 21 от 22-те най-горещи години са настъпили след 2000 г.

"Събитията [екстремни метеорологични условия] през 2021 г. са ярко напомняне за необходимостта да променим начина си на живот, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво общество", каза Карло Буонтемпо, директор на климатичната служба на Коперник.

 

Средното ниво на CO2 през 2021 г. достигна нов рекорд от 414 части на милион през 2021 г. - преди индустриалната революция и мащабното изгаряне на изкопаеми горива нивото е било 280 части на милион. Темпът на нарастване на CO2 остана същият, както от 2010 г. насам, въпреки свързаните с Ковида блокирания.

Нивата на метана се ускоряват, като темпът на нарастване през 2021 г. е приблизително три пъти по-висок от този преди десетилетие. Метанът се отделя в резултат на експлоатацията на изкопаеми горива, отглеждането на едър рогат добитък и други животни, както и от естествените процеси във влажните зони, като учените не са сигурни за причината за бързото покачване.

Винсент-Анри Пюх от "Коперник" заявявя: "Концентрациите на CO2 и метан продължават да се увеличават всяка година и няма признаци на забавяне.

Професор Роуън Сътън от Университета в Рединг, Великобритания, допълва: "На глобално ниво затоплянето може да изглежда постепенно, но драматично е въздействието върху екстремните явления в много различни части на света. Рекордните събития от 2021 г., като горещата вълна в Канада и наводненията в Германия, трябва да се разглеждат като удар в лицето, който да накара политиците и обществеността да се събудят и да осъзнаят спешността на климатичната криза."

Други набори от данни за температурите през 2021 г. ще бъдат публикувани през следващите седмици от метеорологичните служби на Обединеното кралство и Япония и от Nasa и Noaa в САЩ, като се очакват подобни резултати.