Повече от 400 метеорологични станции по света са подобрили най-високите си температурни рекорди през 2021 г., според климатолог, който събира данни за времето от над 30 години, предава Гардиън.

Максимилиано Херера следи екстремните метеорологични условия по света и публикува годишен списък на рекордите, счупени през предходната година. Той и много други климатолози и метеоролози, които следят отблизо тези въпроси, очакват, че 2021 г. вероятно няма да бъде най-горещата година в историята (Noaa и Nasa ще публикуват резултатите си през следващите няколко дни) заради феномена Ла Ниня.

Но тя вероятно ще бъде в първите пет или шест, като ще продължи дългосрочната възходяща тенденция. Последните шест години са и шестте най-горещи в историята и, както вече е обичайно, според Херера, са били счупени множество топлинни рекорди.

Десет държави - Оман, ОАЕ, Канада, САЩ, Мароко, Турция, Тайван, Италия, Тунис и Доминика - са счупили или изравнили националния си рекорд за най-висока температура, 107 държави са подобрили месечния си рекорд за висока температура, а пет са подобрили месечния си рекорд за ниска температура. 

Паднаха и няколко континентални и планетарни рекорда: В Африка бяха отбелязани най-топлите юни и септември в историята. През август в Сиракуза, Италия, бе регистрирана най-високата температура в Европа - 48,8 °C (119,8 F).

През юли във Фърнайс Крийк в Долината на смъртта в САЩ вече бе регистрирана най-високата температура на Земята - 54,4 °C (130 F). (Температура, регистрирана като 129,9F през 2020 г., също е била закръглена на 130F.)

Но имаше няколко конкретни събития, които особено се откроиха за експертите. За метеороложката Патриша Нинг'уро, съосновател на "Климат без граници" и работеща в Кенийския метеорологичен департамент, двата последователни слаби дъждовни сезона  в Кения са били необичайни и принудиха правителството да организира хранителни помощи за първи път от много години насам.

"Със сигурност може да се види ефектът от изменението на климата в нашето време в Кения и в световен мащаб. Все още събираме данните за 2021 г., но смятаме, че ще наблюдаваме годишна температура, която е с 2,1 С по-висока от нормалната за някои части на страната. Промените са много забележими - от една крайност към друга за много кратко време." 

Това е една от причините, поради които Нинг'уро помага за създаването на CWB - група от метеоролози и водещи на предавания за времето от цял свят, които обменят информация за екстремни метеорологични явления. Те също така подпомагат водещите на предавания за времето да направят връзката с изменението на климата и да я съобщят на обществеността.

Метеорологът Скот Дънкан, който събира данни за времето по света, посочи летните горещини в Европа, които счупиха рекорди в редица страни и бяха придружени от горски пожари около Средиземно море. Те бяха предшествани от горещ март, рязко застудяване в началото на април, което "беше катастрофално за много земеделски предприятия във Франция", а след това и от наводненията през юли. "Тези събития наистина се откроиха за мен."

Той изтъкна и горещините в Аляска през декември, където редица рекорди бяха счупени с голяма разлика. "Това беше изключително."

По данни на Китайската метеорологична администрация Китай е преживял най-горещата си година в историята. Но истински шок предизвикаха дъждовете, които удариха централната провинция Хенан: за три дни регионът беше ударен от повече дъжд, отколкото обикновено получава за цялата година. Стотици хора загинаха, реколтата и домовете бяха унищожени, а разчистването продължава. Дзя Сяолун, заместник-ръководител на Националния климатичен център, заяви, че ситуацията през миналата година е била необичайна.

"Затоплянето беше основната тема на климата в Китай през 2021 г. В контекста на глобалното затопляне повтарящите се екстремни метеорологични и климатични явления се превърнаха в норма, което е и голямо предизвикателство за предотвратяването и смекчаването на последиците от бедствия."

Други ключови необичайни метеорологични събития през миналата година бяха сибирската гореща вълна през лятото и дълбокото замръзване в Тексас през февруари. Близо 200 души загинаха, милиони домове останаха без ток, а последствията доведоха до огромни политически скандали.

Гай Уолтън, активист метеоролог, който води кампании по въпросите на изменението на климата от края на 80-те години на миналия век, заяви, че "студената вълна през февруари 2021 г., довела до срив на електропреносната мрежа в Тексас и десетки смъртни случаи", "по ирония на съдбата се приписва от мнозина на изменението на климата". Той изтъкна и "изключително меката/топла есен, довела до най-топлия декември в историята на Съединените щати. Националните центрове за информация за околната среда трябва да обявят това официално през следващите няколко дни".

Но ключовото събитие на 2021 г. за метеорологичната и климатологичната общност беше екстремната гореща вълна, която засегна западното крайбрежие на САЩ през юни/юли, доведе до топлинен купол и счупи рекордите с до 5C на някои места. По онова време Герт Ян ван Олденборг (който почина през октомври 2021 г.) от Кралския метеорологичен институт на Нидерландия я нарече "далеч отвъд горната граница" и "изненадваща и разтърсваща".

"Разбира се, 2021 г. беше изпълнена с екстремни събития", казва Херера. "Но ако трябва да посоча едно от тях, ще посоча това, което порази всички климатолози и метеоролози в света." Херера нарече събитието "майката на всички горещи вълни".

"Признавам си, никога не бих повярвал, че това е дори физически невъзможно. Мащабът на това събитие надмина всичко, което съм виждал след цял живот изследване на екстремни събития в цялата съвременна световна климатична история през последните няколко века."

Междувременно 2022 г. започна с редица рекорди, които вече бяха счупени във Великобритания и САЩ през първите няколко дни на годината.