Последните 7 години - най-горещите в историята, според европейската климатична служба

Първите анализи на глобалната температура през 2021 г. показва, че тя е с 1,2C по-висока от прединдустриалните нива

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Земята има в момента целогодишно лед на полюсите, което значи че е в някаква форма на ледников период. Имало е периоди от десетки и стотици милиони години в които климата е бил толкова топъл, че е нямало лед на полюсите. А е имало и периоди на застудяване при които почти цялата Земя е била покрита с лед и различни варианти на по-силен и по-слаб ледников период. По принцип, при тази орбита на Земята и тази активност на Слънцето, достигащата до повърхността на Земята енергия е недостатъчна за съществуването на течна вода на повърхността на Земята. За това е необходима помощта на парниковия ефект.

Още от 10000 години назад сме в цикъл на затопляне. Затова хората са се разселили от юг на север. Леда постепенно се топи и се отдръпва. Въпроса е може ли въобще да се спре? Въпроса фотоволтаични полета на Антарктида и ски оръдия чу е майката

Понеже тука говорят в историята-имате предвид откакто съществува планетата? Откакто съществуват хората? Или откакто има поне някакви бегли сведения относно климата в миналото? Щото бих казал че разликата е огромна. Изключително много се съмнявам, че има някакви точни данни за климата преди 3000 години например.

Много си прав! Важното е да има "страховита" новина, не е нужно да се влага мисъл.

Амиии... Системно температурата започава да се мери в Париж, и то след 1850 година, едва след края на Първата световна война системни измервания се правят в голяма част от "цивилизования" свят и то защото тя влияе върху използването на авиацията и артилерията по време на войната, и поради това точните им стойности са били тайна, постепенно голяма част от обитаемата част на света се сдобива с хидрометеорологични измервателни станции... но тук се проявява фенома на застроената площ, тоест много от тези станции от покрайнините на селищата постепенно се оказват в гъсто населени райони, в които разликата в температурата преди застрояването и след застрояването е около... 1 градус в плюс, но пък няма общоприета методика как да се определи тази поправка. А реалното разполагане на стационарни буйове за мерене на температурата на Световният океан започна преди 10-на години, а като добавим и това че точността на записаните стойности в различните станции по различно време е била различна то кашата става пълна. Глациолози и дендролози се опитват да определят температурата в предходните епохи... но и тук нещата опират до това как се определя изходната точка, така че те могат да предполагат каква е била разликата в годишните температури но си е пълна спекулация каква е била реалната стойност на температурата в изследваните от тях времеви периоди;)

Навън е -1, егати горещото.