Последните остатъци от символичния хлад, донесъл кратка пауза на продължителните жеги, ще си заминат в събота и неделя. От понеделник жегата се завръща - отново за повече от седмица.

До края на днешния ден облачността ще бъде променлива, на запад - до незначителна. Слаби краткотрайни превалявания не са изключени след обяд на места в Пирин, Родопите и в приморските части на Североизточна България. Температурите след обяд ще достигнат 27 до 31 градуса. Все още ще духа слаб вятър от северозапад, в Източна България - от изток и североизток.

Утре съществена промяна на времето няма да настъпи. Температурите ще бъдат в рамките на обичайните за периода, от 28 до 32 градуса. Ще се развива купеста облачност и на отделни места в източните и южни райони ще превали и прегърми. Краткотрайни превалявания ще има и по Южното Черноморие. Ще духа слаб вятър от северозапад-север.

В неделя температурите отново тръгват нагоре.

Облачността ще бъде незначителна, без валежи. Дневните температури ще достигнат 29 до 34 градуса, за София около 29, 30.

В началото на следващата седмица горещините се завръщат с пълна сила и за дълго. Ще бъде слънчево, сухо и горещо, с температури от 30 до 35, 36 градуса. Повече висока облачност ще има над северозападната част на страната, но тя ще бъде прозрачна за слънчевите лъчи, а нощем ще пречи на пълноценното изстиване. Характерна за периода ще бъде и ниската атмосферна влажност, която, с отдалечаване на водните басейни, ще прави жегите по-поносими, а с изключение на някои дни, ще допринася за по-приятен хлад след полунощ и до изгрев слънце.

Във вторник и сряда ще бъде горещо и слънчево. Максималните температури ще са от 33 до 38 градуса, като на отделни места не са изключени и по-високи стойности. Ще духа слаб, на места в източните райони до умерен вятър от северната четвърт.

По морския бряг вятърът ще бъде от изток и отново вълнението ще бъде опасно, бъдете много внимателни, ако  сте на плаж по това време. Там към средата на седмицата ще има и повече облаци и не е изключено да има краткотрайни локални превалявания от летен тип, обикновено - слаби.

В планините през следващите 7-8 дни, с изключение на Пирин и Родопите утре, условията ще бъдат перфектни за планински туризъм. Ще бъде слънчево и доста топло. По-голямата част от страната ни още от неделя отново попада под влияние на субтропичен гребен от високо атмосферно налягане, който ще диктува времето почти до края на месеца. Дори на 5000 метра височина в атмосферата температурите ще бъдат близки до нулата, а надолу - положителни. На 1200 метра надморска височина в планините утре ще са 18-19 градуса, а в средата на следващата седмица ще достигнат 24, 25. Там ще бъде слънчево, топло и сухо, без валежи от неделя нататък.

Според предварителните прогнози горещото време ще се задържи най-малко до края на следващата седмица. Ще бъде сухо, горещо и без валежи, с температури около и над 35 градуса. Ще е тихо или със слаб вятър от изток или североизток. Въздушната маса ще остава и доста суха, което прави много по-поносими августовските горещини от тези през юни.