Малки късчета пластмаса проникват в атмосферата и се пренасят на хиляди километри до някои от най-отдалечените кътчета на планета, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на изследвания на учени от САЩ, Швейцария и Германия.

Европейските специалисти са открили "огромни концентрации" на микропластмаса в арктически лед, както и в Алпите в Бавария и Швейцария. Проби от арктическия архипелаг Свалбард съдържат до 14 400 частици на литър. Най-висока концентрация на микропластма - 154 000 частици на литър, е отчетена в проби, взети край провинциален път в Бавария.

Учените отбелязват, че микропластмасата достига до отдалечените арктически региони по въздуха и пада на повърхността, когато вали сняг.

Опасенията относно замърсяването на околната среда с микропластмаса се увеличават, като учените все още не са определили ефекта върху хората и дивата природа.

В рамките на експедиция с ледоразбивач под ръководството на специалисти от университета на Роуд айлънд, САЩ, микропластмаса е открита в проби от протока Ланкастър, в Канадския арктически архипелаг, за който се е предполагало, че е достатъчно отдалечен и изолиран и съответно защитен от подобно замърсяване