Носорог с кафява козина и тежащ два тона е живял в североизточната част на Сибир, преди да изчезне преди около 14 хиляди години, предава Франс прес.

“““виж галерия от възстановки на двете изчезнали животни“““

На какво се е дължало заличаването на вида - на лова, или на климатичното затопляне? Екип шведски и руски изследователи са намерили отговор на този въпрос, изследвайки ДНК на 14 от тези праисторически животни от вида Coelodonta antiquitas.

Учените установили, че генетичните им кодове са оставали стабилни в продължения на хилядолетия, по време на съжителството им с хората. Но резкият спад на популациите им е съответствал на климатично затопляне в края на последната ледникова епоха, в края на плеистоцена.

"Това прави най-вероятна хипотезата за климатичното затопляне като главен фактор, причинил изчезването на вида преди 14 хиляди години", изтъква един от авторите на проучването Лове Дален от университета в Стокхолм, публикувано в в сп."Кърънт байолоджи".

По думите на специалиста геномът на един екземпляр представлява мозайка от всички негови предци.

"Стигнахме до извода, че преди 18 хиляди години тези носорози са били част от голяма популация, а техните прародители също са били включени в големи групи, десетки хиляди години преди това.

Хората са пристигнали по тези места в Сибир преди 30 хиляди години. В течение на 12 хилядолетия, въпреки лова, популациите на тези животни са се оказали стабилни. Докато не е настъпило затоплянето, наречено Болинг-Алерод", твърди Лове Дален.

Същият екип публикува генома на вълнестия мамут и според учените той също е изчезнал поради климатичното затопляне, а не е бил подложен на изтребление от хората