Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва обяви национално бедствие на фона на продължителната суша, която унищожи около, съобщава BBC News.

Той се присъединява към съседните държави в Южна Африка - Замбия и Малави, които наскоро обявиха подобни извънредни положения, се казва още в статията.

Цените на хранителните продукти се покачиха и се очаква още 2,7 млн. души в Зимбабве да се сблъскат с глада, като според данни на Световната продоволствена програма, цитирани в статията, в момента 13,6 млн. души в региона изпитват кризисни нива на продоволствена несигурност.

В статията се посочва, че Зимбабве "някога е била житницата на Южна Африка, но през последните години страда от тежка суша, която засяга реколтата и добитъка".

В статията се добавя, че "не всички засушавания се дължат на изменението на климата, но излишната топлина в атмосферата извлича повече влага от земята и влошава засушаванията". Мнангагва призова за помощ от 2 млрд. долара, за да се помогне на милионите гладуващи хора в страната, съобщава Агенция Франс прес.

В статията се отбелязва, че сушата в Южна Африка е свързана с естествения климатичен модел Ел Ниньо.

Зимбабвийският вестник "Хералд" пише, че 80% от територията на страната е получила "валежи под нормата". Той обяснява, че съобщението на президента "дава възможност на хуманитарните организации да въведат мерки за хората, които се нуждаят от хранителни помощи".

Ройтерс съобщава, че Ботсуана, Ангола, Мозамбик и Мадагаскар също са изправени пред широко разпространен глад, свързан със сушата.

Sky News съобщава, че сушата рискува да доведе до изтощаване на река Замбези и това може да застраши доставките на електроенергия в Зимбабве и Замбия, които зависят от хидроенергийни язовири.