Авторитетната британска метеослужба Мет офис (Met Office) предупреждава, че има вероятност от влажна зима, докато Агенцията по околна среда предупреждава хората да бъдат "бдителни" относно риска от наводнения.

Обединеното кралство трябва да се подготви за влажна зима с повишен шанс за наводнения, според последните прогнози на Met Office.

Метеоролозите предвиждат, че редица "глобални драйвери", включително по-ниски от средните температури на морето в тропическия Тихи океан, означават, че следващите няколко месеца може да бъдат по-меки, по-ветровити и по-влажни от нормалната британска зима.

Това може да доведе до смущения, включително наводнения и щети от бури, предупредиха от метеорологичната служба.

"Има по-голям шанс от нормалното за влажни условия", каза д-р Уил Ланг, ръководител на отдела за граждански извънредни ситуации в Met Office. "Това означава, че има по-голяма вероятност за валежи над обичайните за периода и от силни ветрове, особено по-късно през зимата -  през януари и след това.

Д-р Ланг подчерта, че моделите все още не могат да определят колко по-влажна или по-ветровита ще бъде тази зима в сравнение със средното.

Последната прогноза обхваща ноември, декември и януари. Експертите посочват, че оценката е малко вероятно да се промени със следващите тримесечни перспективи, които ще обхванат декември до февруари, които Met Office трябва да оповести по-късно тази седмица

"Изглежда малко вероятно да видим голяма промяна в прогнозния сценарий", твърди д-р Ланг.

Последните големи зимни наводнения на островите се случиха през февруари 2020 г., когато Обединеното кралство беше ударено от бурите Сиара и Денис, които бързо се стовариха на сушата.

Около 3000 имота бяха наводнени в Англия през периода, а още 3130 домове бяха наводнени в Уелс. В Шотландия бурите предизвикаха наводнения и прекъсване на железопътните и фериботните услуги, докато в Северна Ирландия силните ветрове повредиха витрини на магазини и  мостове.

Met Office прогнозира през 2019 г., че идващата (тогава) зима ще бъде по-влажна от обикновено.

Агенцията по околна среда изчислява, че 5,2 милиона имоти в Англия са изложени на риск от наводнения, като изменението на климата влошава проблема всяка година.

Но 30% от най-застрашените домакинства са неподготвени за наводнения, предупреди Агенцията.

Той призовава домакинствата да се подготвят за идващата зима, като проверяват риска от наводнения онлайн и се регистрират за сигнали за наводнения.

"Сега е моментът всички да бъдем бдителни, а не самодоволни относно наводненията", напомни и Каролайн Дъглас, изпълнителен директор на наводненията в Агенцията по околна среда.

Тя подчерта, че служителите работят за подготовка за идващата зима чрез изграждане на нови бариери срещу наводнения и ремонт на повредени защити.

Но в разговор с репортери тя призна, че забавянето поради Covid-19 е затруднило работата. Тя подчертава, че районите с най-висок риск от наводнения са приоритет за защита.

Предстоящата зима в България.

Очаквайте в близките дни анализа и обобщените зимни прогнози за нашия регион на големите световни метеоцентрали.