До пролетта има още достатъчно време, но заедно с активизиращия се за пореден път Атлантик, въздушни маси от все по-затоплящите се предпролетно тропични и субтропични области, атакуват обширните ледени пространства на континентите на север.

В началото на февруари зимата в Арктика обикновено достига своя пик, или климатично "дъно": студените въздушни маси обхващат най-голяма площ и са с най-ниски температури. Доколко това определя времето в даден район, обаче, зависи само от атмосферната циркулация. В момента Северна Америка за пореден път е атакувана от много студена въздушна маса, а обширни територии в централната част на Сибир са заети от обичайните за това време на годината там студове до минус 40 градуса.

Вижте снимки>>


Ала зимата вече започва да се "задъхва". В Западна Канада студът е, така да се каже, изчерпан и в тила на мощното нахлуване към североизточните щати на САЩ започва да нахлува не чак толкова студен въздух - просто по-на север вече няма чак толкова охладена вкл. във височина въздушна маса. Макар, че студеното време със снежни виелици в тези щати ще се задържи до края на седмицата, от началото на следващата от запад на изток и там студовете постепенно ще отслабват.
Същевременно, след около 48 часа, вече разрушеният под напора на Атлантика в северната си част Руски антициклон, ще бъде окончателно отхвърлен на изток, към Централна Азия и над цяла Европа ще започнат да се редуват западни и южни потоци. Негов отслабващ гребен за последно определя времето у нас, но след 36-48 часа и той ще бъде разрушен и заместен от периферията на обширната циклонална долина на запад.

Снегът у нас в низините на север ще се стопи за няколко дни, а температурите ще се установят над обичайните за февруари през повечето дни, особено след стопяването на снега.  Ще се повишат и минималните температури, които след петък почти навсякъде ще бъдат положителни, само в някои дни - около нула градуса, а дневните в Южна България още през почивните дни почти навсякъде ще са над 10 градуса.

В другия край на Азия, Далечният изток и конкретно Чукотка - едно от най-студените места на Земята, в резултат на баричен "катапулт" между един мощен Тихоокеански антициклон и дълбок циклонален вихър, се пренася   топла субтропична въздушна маса. Като резултат  там температурите превишават обичайните с умопомрачителните 25(двадесет и пет) градуса.
Вместо обичайните студове от минус 25, минус 30, през последните дни  са отбелязани  положителни стойности от   1 до 3 градуса. Като илюстрация, това са температури, по-високи от тези във Видин, Лом и Русе в момента.

Разбира се, ледените дни дори у нас (с температури, непревишаващи и денем нулата) не са необичайни  за началото на февруари, но краят на тази "нормалност"  идва след 2 дни: в резултат  на рязката динамизация на времето от  петък-събота и редуващите се западни и южни ветрове, температурите включително на север,  след съботния ден ще се повишат отначало до 6-8 градуса денем, а след стопяването на снега в началото на следващата седмица - и до около и над 10 градуса. 

Динамиката ще дължим на разширяването на огромната и многоцентрова Атлантическа долина(област на ниско налягане), в чиято периферия  най-често ще бъдат Балканите и по която ще пробягват атмосферни фронтове и малки вълнови циклони. Освен промените, вятъра и затоплянето, те ще носят и валежи от дъжд, предимно краткотрайни, само в Предбалкана и планинските райони - по-съществени по количество. То, както и разпределението им по места, ще се уточняват 1-2 дни преди съответния процес, тъй като тази предпролетна динамика на времето е трудна за прогнозране в конкретните детайли: малко отклонение на траекторията и скоростта на атмосферния фронт дават значимрезултат в една или друга посока на тези параметри.

Според единодушните сценарии на моделите,  динамичното и топло за сезона време ще се задържи и поне през повечето дни на втората декада на месеца.
ИЗБРАНО