През последните 2-3 седмици  атмосферните процеси над нашата част на континента не се отличаваха с голяма динамика. Както vremeto.dir.bg писа в предишния анализ, страната ни най-често се намираше на границата на влияние на обширен антициклон, разположен източно от Балканите, с център над Средна Азия и Южна Русия(наричан за удобство "Казахстански антициклон") и зона на ниско налягане на запад, част от по-голямата Атлантическа долина. 

Градиентите - разликите, както в температурно, така и в барично отношение, обикновено не бяха много големи, затова често низините бяха в мъгли. Все пак  средните температури бяха над обичайните, а в планините бе най-често слънчево и значително по-топло от нормалното за периода.
Миналата седмица в близост до нас премина един "вял" циклон, донесъл на места валежи до 10-15 литра на квадратен метър, ала като цяло динамиката  на атмосферните процеси беше сравнително слаба, особено за преходен период от късна есен към наближаващата календарна зима.

Още в следващите часове, обаче, ни предстои начало  на известна динамизация на атмосферата в региона. Отначало, в следващите два дни, буквално през средата на Балканите диагонално от северозапад на югоизток, ще премине циклон. Траекторията му е  необичайна, той ще се откъсне от "долината-майка" на северозапад и ще премине през полуострова, като след него в четвъртък-петък, проходът ще се затвори от гребен на високо налягане, който ще свърже намиращия се северно  от Балканите понастоящем такъв, с областта на високо налягане в Северна Африка. Общо взето, това е сравнително необичаен сценарий, но числовите модели имат единодушие по него в частта му до събота-неделя и може да го приемем за достоверен.

Как ще повлияе това на времето у нас? Ще има доста валежи. Циклонът не е нито много дълбок, нито температурните градиенти в него са нещо особено, но преминавайки по необичайния път през полуострова, сложният релеф и наличните околни топли морета ще доведат до неравномерно разпределени, но значителни валежи. Относно конкретиката по места и количества на същите, следете прогнозите ни по градове и текстовата прогноза утре сутрин.
В общ план процесът започва с обилни валежи  във Видинско, северозапада и част от западните райони тази вечер и през нощта,  впоследствие утре - и  в други райони на страната и ще приключи към петък.
Въздушната маса в тила на циклона е недостатъчно студена за да преминат валежите в сняг преди да спрат - не и под 1200-1500 метра. Все пак по високите планински части ще се образува снежна покривка.

Циклонът напуска територията ни в петък срещу събота и под влияние на разположеният северно и западно гребен на високо налягане въздушният пренос ще се ориентира от север.
Понастоящем, обаче, северно от страната ни въздушната маса има характеристиката на умереноконтинентална такава, т.е съществен студ оттам няма да дойде веднага, а само ще започне да прониква по-хладен въздух, но без арктически температури. От над обичайните днес и до четвъртък, температурите у нас ще се понижават и към уикенда вече ще са в рамките на нормалните за края на месеца.  Моделите очакват спускането на едно много студено арктическо ядро през Европейска Русия следващата седмица, но в момента са единодушни, че то ще "завие" на изток и няма да повлияе съществено на времето над Балканите.

Следват вече не толкова сигурни прогнози за неделния ден, които ще уточняваме в следващите дни, но в най-общи линии приземният студ, а впоследствие, към неделя-понеделник и този във височина, вече ще бъде достатъчен за това, при наличие на някакви валежи, по високите полета и в Северна България те да бъдат от сняг. Тези валежи, ако  въобще ги има, ще бъдат слаби и зависими от  орографията - ще превалява слабо по наветрените части на планините, най-вече Предбалкана, където не е изключено образуването на  снежна покривка. Да напомним отново: този сценарий подлежи на уточнение в следващите дни

Според някои от сегашните модели, слаб сняг е възможен и над централната част на Дунавската равнина, където поради особената форма на гребена ще се засрещнат приземни потоци от запад и север-североизток и при запазване на сценария за подобен тип и форма на антициклона, като следствие там също ще превали - става дума за неделния ден и, евентуално, понеделник.

С голяма вероятност през първите 2-3 дни на следващата седмица температурите ще приемат раннодекемврийски стойности - сутрин в низините и котловините с евентуални мъгли и слоеста облачност, почти без валежи, от около минус 4-5 до около нула, минус един градус и не много високи дневни -до 5-8 градуса, по-високи на югозапад.

Според предварителните сценарии на моделите за следващата седмица, във височина ще  се възстановява преносът от югозапад. Отначало, при лиспа на големи градиенти при земята, това ще доведе до повсеместни гъсти мъгли и слабо повишение на температурите в низините и слънчево и топло време в планините, но до тези срокове все още има твърде много време за точни прогнози - очаквайте развитие в следващите дни.

Напомняме, че за въпроси и дискусии можете да посетите форума за времето.