Днес ще остане студено, в низините - с мъгли и ниска слоеста облачност. Дневните температури ще са от 1 до 6 градуса.

В Западна България е възможно да превали слаб дъжд, по високите полета - слаб сняг. 

 

Утре ще има променлива, в низините-често значителна облачност. Почти без валежи. Минималната температура ще бъде от минус 2, минус 3 на север до плюс 2 градуса в южните райони. През деня над планините и източните райони ще се появи слаб вятър от юг и температурите ще се повишат. Дневните ще са от 3-4 по поречието на Дунав до 10-12 в крайните южни райони. 

В събота минималните температури ще са от нула, минус 2 в северозападните райони до плюс 5 градуса в южните. Облачността ще бъде значителна, с временни  разкъсвания над централните части на страната. В крайните североизточни райони е възможно да превали слаб сняг или мокър сняг(по крайбрежието - слаб дъжд), а в югозападните и северозападни райони - слаб дъжд. В Северозападна България не е изключено образуване на поледица при задържане на приземните температури малко под нулата в утринните часове.

Дневните температури ще се повишат още малко и ще са от около 3, 4 градуса на североизток  до  13 в крайните южни и югозападни райони. 

 Около и след обяд над Северна България ще започнат валежи. Поради засрещането на двете доста контрастни като температура въздушни маси - студен приземен въздух от североизток и топъл въздушен пренос във височина от  югозапад, преваляванията е възможно да бъдат както от дъжд, на североизток - и от сняг, така и  в смесена фаза: суграшица или леден дъжд.

Възможно е и преминаване на валежа от твърда в течна фаза за различните райони, както и обратно.

Според сегашните преценки, температурите при земя в северните райони ще са положителни в събота и през нощта срещу неделя, но в неделя североизточният пренос постепенно ще започне да взема превес и температурите северно от Стара планина ще се понижават.

В неделя преди обяд слаби превалявания са възможни над цялата страна, като на юг ще са от слаб дъжд, а над Северна България - от слаб дъжд и сняг.

Около и след обяд въздушният пренос при земя от североизток ще се усилва. Вятърът от североизток  в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите ще се активизират и почти навсякъде в северните райони ще са от сняг, като ще се образува и снежна покривка. В Южна България валежите ще са от дъжд, в планините - от сняг.

Температурният контраст между най-северните и южните райони ще бъде съществен: В неделя от 3-4 на север до 12-13 на юг, а в понеделник от около нула  градуса  на север до 11-12 градуса в крайните южни райони. Преваляванията от сняг на север и предимно от дъжд -на юг ще продължат и в понеделник.

 

Във вторник изключително сложната обстановка ще се запази. Ще превалява над цялата страна, като на места в Източна България и най-вече около Източна и част от Централна Стара планина са възможни обилни валежи. Повече подробности очаквайте в следващите дни, с  наближаването на процеса.