У нас днес ще бъде слънчево, а утре след обяд и през нощта срещу четвъртък отново ще премине атмосферен фронт  и ще превали и прегърми, като температурите в четвъртък ще се понижат.

Същевременно през Централното Средиземноморие нагоре към Алпите, а впоследствие - и към Скандинавието ще израсне мощен гребен на високо атмосферно налягане.
В северозападната му периферия от свръхнагрятата Сахара към Западна, а впоследствие - Централна и Северна Европа ще започне пренос на горещи въздушни маси от Западна Сахара.
Обстановката напомня много тази през 2003, която западноевропейците помнят с респект и която доведе до смъртта на мнозина от слънчеви удари и прегряване.

Има известни основания да се очаква, че в някои региони тези жеги ще бъдат дори по-силни от историческата за Западна Европа 2003. Доста вероятно е, предвид атмосферната циркулация, която доминира от известно време, че освен продължителни(по 3-4, на места и над 6-7 дни), тази гореща вълна е само първата от поредица такива до края на лятото.

Още след 48-72 часа горещият севрероафрикански въздух ще заеме "плацдарм" на Пиринеите, в Испания. Засилвайки жегата от ден на ден, антициклоналният гребен ще разширява и обхвата и площта, която заема тропичната въздушна маса. В първите дни на следващата седмица горещините в Испания вече ще доближават рекордни дори за там стойности от около и над 44-45 градуса, а горещините ще завземат плавно Фрамция, Швейцария, Германия, (според някои модели, без да бъде сигурно засега) -Англия и Северно море, чак до Скандинавието.
Очаквайте анализите ни по темата и в следващите дни.

Дали тази гореща вълна ще засегне и нас?
Поне в рамките на следващите 5-6 дни - не.
В този период преносът към Балканите по североизточната и източна периферия на гребена ще бъде отначало от северозапад, впоследствие - от север и едва с обръщането му отново от северозапад  по-късно, "остатъците" от западноевропейската жега ще достигат страната ни.
Характерно за такъв тип "горещ" пренос е, че най-високите температури ще бъдат измерени в северозападните райони, но те ще бъдат далеч от рекордните стойности и едва ли до края на месеца ще превишат 33-34 градуса -  напълно в рамките на нормалните юнски за последните години или малко над тях.
С голяма доза увереност може да се очаква, че до края на месеца горещини, подобни на западноевропейските, у нас няма да има. Такива са вероятни в началото на месец юли, но прогнозите за толкова дни напред са твърде несигурни: очаквайте анализите ни в следващите дни.
Тези от вас, които ще пътуват за Западна Европа през следващата седмица, трябва да имат едно наум и да следят прогнозите на съответните национални метеорологични централи за този период.