В момента страната ни е разположена в най-югоизточната периферия на огромна циклонална област, простираща се от запад на изток  от централните части на Канада до Урал.

На север тя е ограничавана от слаба област на високо налягане от Гренландия до Скандинавието и това я измества малко по-южно от обичайното и разположение, от което следва и значителната динамика на времето у нас.

Слънцето бързо се завръща от юг и в Северна Африка вече са се оформили и  все повече се нагряват от ден на ден тропични въздушни маси.
Тези въздушни маси вече се подхващат  от баричните сили на циклоналната област и докато в тила на европейските вихри в нейния състав към Алжир се спускат студени въздушни маси, към Балканите ще се усилва преносът от югозапад, юг и югоизток на тропичен въздух с температура във височина (на около 1400-1500 метра) около 10, а в някои дни на следващата седмица - и до 12-13 градуса.

За сравнение: температури от 13 градуса във височина за страната ни са характерни за юни и юли месец. За февруари, който по този показател е най-студен, по поречието на Дунав нормалната температура по този параметър е около минус 4 градуса.
Посоката на преноса на въздушни маси ще бъде променлива, като ще варира около периферните вълни на циклоналната "центрофуга" от западна до южна, а в определени моменти и югоизточна.
Следващото атмосферно смущение над страната ни ще премине в неделя и по него на места отново ще превали и прегърми краткотрайно.

Утре облачността ще бъде променлива, а вятърът - слаб, от изток-югоизток. Дневните температури ще са от 9 до 14 градуса. Минималните срещу събота ще бъдат от 3-4 на северозапад до 11-12 в Югоизточна България.

В събота вятърът ще се ориентира от юг преди обед  и ще се усилва.
Дневните температури ще се повишат и ще бъдат от 11 до 16 градуса, с 1-2 градуса по-ниски в западната част на Дунавската равнина.
Високи ще бъдат и минималните, като от събота насетне те ще бъдат около и над 10 градуса в по-голямата част на страната.

Облачността ще бъде значителна, но ще има и слънчеви интервали, тъй като през по-голямата част от деня ще бъде полупрозрачна - средна и висока.

В неделя през страната ще премине висока долина и на много места ще превали и прегърми, но явленията ще имат краткотраен характер. Вятърът ще се ориентира от югозапад.
Дневните температури ще бъдат от 13 до 18 градуса.

В понеделник ще бъде много по-топло от обичайното за сезона, с температури от 16 до 22 градуса, но на места в Източна България и северно от планините са възможни и по-високи стойности - до 23, 24 градуса.
Вятърът ще бъде южен, умерен, в планините и северните склонове - силен.

Вторник ще бъде най-топлият ден на месеца, според сегашните сценарии на моделите. Страната ни временно ще попадне в североизточната периферия на антициклон с център над Мала Азия и облачността ще бъде висока - прозрачна за слънчевите лъчи, при нестихващ пренос от юг-югозапад, а същевременно непозволяваща нощно изстиване.
В резултат дневните температури ще бъдат от 19-20 до 25 градуса, малко по-ниски в местата, защитени от южен вятър.
Възможни са  и стойности с 1-2 градуса по-високи, а това са температури около, а на повечето места в страната - и над рекордните за месеца.
Може да се очакват многобройни топли рекорди навсякъде, освен в ниските части на Северозападна България, където е най-топло при друг тип циркулация.

В сряда, макар оставайки топло за февруари, температурите постепенно ще тръгнат надолу, като според предварителните моделни сценарии към края на следващата седмица те ще доближат обичайните за месеца. 

В планините тази обстановка не е добра новина за скиорите. В зависимост от сегашната налична снежна покривка, след периода с много високи температури (до около и дори над 15 градуса на 1400 метра) и силните топли ветрове от неделя до сряда, там снегът до 1500-1800 метра (на места и по-високо) ще се стопи изцяло или  в значителна степен.

Очаквайте подробности и уточнения по тази интересна обстановка и в следващите дни на сайта ни.