След продължителното топло и слънчево време през април, съчетано с температури, в някои дни по-високи от обичайните и с десетина градуса, мнозина свикнаха с хубавото време и някак подсъзнателно приемат, че то ще остане такова: нали  все пак "иде лято".

Последното твърдение е вярно, но в преходния период между пролетта и  лятото, какъвто е месец май, дни с по-хладно и дъждовно време са обичайно явление.
А такива,  с температури около и малко над 20 градуса, слънце преди обед  и нестабилно време в следобедните часове, краткотрайни валежи, силен вятър с променлива посока, а понякога и градушки, са съвсем нормални за месеца.

Все пак, за мнозина е важно да знаят кога ще има няколко дни със слънчево или поне сухо(безвалежно) време и нормални за месец май температури.

Такива са земеделските  стопани, пчеларите, както и обикновени туристи, желаещи да прекарат няколко дни в планината.

Преди да отговорим на този въпрос, нека видим какво причинява лошото време в момента.

Това е бавноподвижна област на ниско налягане(депресия), в която властва облачно и дъждовно време.

Подобрението на времето у нас ще протича в две фази: Първоначално, към четвъртък -петък областта на ниско налягане при земя плавно ще отстъпва на изток владенията си  на нарастващ слаб гребен на високо атмосферно налягане от запад  и  северозапад.
Това ще доведе до частично подобрение на времето от запад на изток.
Частично, защото първоначално при земя налягането ще расте, но във височина остава висока  долина(област на понижено налягане).

В резултат, в дните от петък до неделя на запад  и преди обяд ще видим и слънчеви интервали, но в следобедните часове силното слънце ще поражда конвективни движения на въздуха, силно улеснени от ниското налягане във височина и атмосферата от петък до неделя у нас ще бъде неустойчива.

На много места в почти цялата страна в следобедните часове има условия за кратки превалявания с гръмотевици, особено в източните райони и в планините.
Все пак, дневните температури ще се повишат и в низините ще бъдат около и малко  над 20 градуса, освен в часовете и местата  със силни конвективни валежи, когато и където  ще се понижават рязко за определено време.

Към неделя-понеделник атмосферното налягане и във височина постепенно ще се повишава  и  в началото на следващата седмица у нас ще се установи период с хубаво пролетно време.
Въпреки че около планините и в полупланинските райони в началото все още не са изключени краткотрайни превалявания, те ще бъдат с локален характер, по-слаби като цяло и на много по-малко места.
Температурите ще се повишат още и след понеделник ще достигнат 20-26 градуса, като не са изключени и стойности до около 27 градуса в ниските части на Тракия и около река Дунав.

В местата в Тракия и Дунавската равнина, отдалечени от планини, вероятността за валежи в следобедните часове е най-малка  и  това ще позволи на пчелари, собственици на овощни градини и лозя да извършат мероприятията, изискващи няколко дни без валежи - пръскания, коситби и др.

Важно е да се използва този "прозорец" хубаво време от понеделник-вторник и в следващите няколко дни, защото все още е доста рано за трайно "лятно" стабилизиране на времето и при настоящата циркулация на континента към средата на месеца отново ще има някакъв тип  лабилизация на атмосферата.

За тези процеси, както и подробности около по-хубавото време през следващата седмица, очаквайте анализите и прогнозите ни в следващите дни.