В момента Азорският антициклон е разположен малко по-на североизток от обичайното си място: центърът му се намира между Азорските острови и Великобритания.
В следващите дни, в края на тази и началото на другата седмица,  част от североизточната му периферия ще се разруши и към Англия, Шотландия, Бискайския залив, страните от Бенелюкс, Франция и  северните части на Пиринейския полуостров ще се спусне студена въздушна маса с арктичен произход. С ос, източно разположена от споменатите страни, на юг ще се вклини атмосферна долина, в чиято челна част на север ще бъдат изтеглени по-топли въздушни маси от Средиземноморието и  Северна Африка. 
Източно от тази циклонална долина се намира друга област на високо налягане, която определя времето у нас и ще продължи да го определя и в следващите няколко дни. 
Първоначално потоците близо до земната повърхност над нашата част на Балканите ще бъдат от изток и североизток. Впоследствие, към края на тази и началото на следващата седмица, с разполагането на оста на гребена над страната ни, след временна пауза, въздушният пренос  постепенно ще се ориентира от южната четвърт. Облачността през почивните дни ще се разкъсва и намалява, но това ще доведе до по-съществено изстиване в низините и съответно до температури около, а по високите полета и на места в ниските части и до слабоотрицателни стойности: до минус 2, минус 3 градуса.
В ниските части топлият пренос във височина ще доведе до сгъстяване на мъглите и увеличаването на площта на районите в низините, покрити от тях.
Същевременно в по-високите хълмисти части, в планините, полупланините и част от югозападните райони отново ще се затопля и там дневните температури ще достигнат 15-18 градуса. Не са изключени и с 1-2 градуса по-високи стойности. 
Според сегашните сценарии  на моделите, към средата на следващата седмица областта на ниско налягане, макар почти неподвижна или бавноподвижна, ще се разширява към Балканите. Това ще доведе до поява и усилване на вятър от югоизток и юг, отначало над планините, а впоследствие и над източните райони. Там също ще се затопли чувствително. Мъгли или ниска слоеста облачност, с голяма вероятност ще се задържат над западната половина на Дунавската равнина и, евентуално, по тясна ивица в ниските части на Черноморския бряг.
В голяма част от страната за няколко дни отново ще се установи по-топло от обичайното за сезона време.
Толкова относно сигурната или поне достатъчно вероятна част на прогнозата, за периода от 6-7 дни.
Прогнози с посочване на конкретни дати с явления(силни снеговалежи и минусови температури), каквито се появиха в много електронни медии, касаещи период, отдалечен на повече от 7-8 дни или дори 2-3 седмици напред в бъдещето, са несериозни и дори да се "сбъднат", това би било чиста случайност.
Все пак, моделите очакват в болшинството си циклоналната област над Западна Европа да бъде съвсем бавноподвижна и до 22-23 ноември, а вероятно и малко след това, страната ни да остава в топлия сектор на циклоналната долина.
Вариантите за последната седмица на месеца са или въздушната маса, вече доста трансформирана(затоплена) да достига Балканите, или постепенно да се трансформира западно или южно  от нас, при възстановяване на зоналния пренос(от запад на изток) над по-високите ширини и "отрязване" на студената област в тила на циклона от източника си на студен въздух в арктичните акватории.
При първия вариант  у нас би се установило дъждовно време за 2-3 дни, а в планините би превалял и първия по-сериозен сняг за сезона.
При втория вариант у нас би останало с малко или почти без валежи, а есенното време, без особена динамика,  ще се задържи поне до последните дни на месеца или началото на декември.
Ще ви държим информирани за актуалните сценарии на моделите в следващите дни.