Водещ материал в "Гардиън" е озаглавен: "Гняв срещу "ненормалния" план на Обединеното кралство да постигне нулево нетно потребление чрез внос на гориво от Северна Корея".

 

Планът на правителството на Обединеното кралство да използва биомаса, внесена от страни като Северна Корея и Афганистан, беше наречен "ненормален", съобщава Guardian, а критиците твърдят, че той подкопава доверието в стратегията на страната за климата.

В стратегическия документ, публикуван миналата година и привидно приет от сегашното лейбъристко правителство, се казва, че то иска биомасата да играе "значителна роля" в декарбонизацията на икономиката до 2050 г., продължава изданието.

Въпреки това модел на биоенергийните ресурси, публикуван в края на това лято, установи, че само голямо разширяване на вноса на енергийни култури и дървесина от "изненадващ списък от държави" би изпълнило тази част от плана на Обединеното кралство за нулево нетно потребление, се посочва в статията.

Понастоящем Обединеното кралство внася около една трета от своята биомаса, като по-голямата част идва от Северна Америка и ЕС, но в тези региони няма достатъчно дървесина, за да се поддържа разширяването, заложено в стратегическия документ, което води до необходимостта от по-голям внос от "невероятен" списък от държави, се обяснява в статията.

В други новини от Обединеното кралство, на първа страница на вестник Yorkshire Post се съобщава, че влажното време, което "залива Йоркшир", ще има "ужасно въздействие" върху земеделските производители и ще повиши цените на храните.

Метеорологичната служба е издала още предупреждения за наводнения в Англия през следващите дни, съобщава Press Association.

На други места проектите за изграждане на помпени електроцентрали ще могат да кандидатстват за правителствена подкрепа чрез механизъм "таван и под", съобщава Times.

Проектите, които използват вода за съхраняване и освобождаване на енергия, когато е необходимо, помагат за балансиране на нестабилността на електроенергийната мрежа, отбелязва изданието.